Barcelona, 8 d’octubre de 2023 – FundiPau vol expressar la seva ferma condemna a l’ofensiva de Hamàs contra Israel així com la declaració de guerra d’Israel contra la franja de Gaza i fa una crida a la comunitat internacional perquè, d’una vegada per totes, s’impliqui en forçar la fi de l’ocupació a Palestina i en la defensa dels drets humans i democràtics a la regió.
L’atac de Hamàs, sense precedents en la seva magnitud, contra objectius militars i civils israelians així com la contraofensiva de l’exèrcit hebreu poden suposar un punt d’inflexió històric en el conflicte. Amb la presa d’ostatges —que podrien comptar-se per desenes, alguns dels quals alts oficials del Tsahal—, l’organització palestina pot buscar una negociació política des d’una posició de força. Però sembla poc probable que el govern del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, prevegi cap altra resposta que la militar, un escenari que li serveix per tancar files, aparcar la greu crisi política interna i fer callar les veus contràries al seu gir antidemocràtic. El que és segur és que el nombre de víctimes no farà sinó augmentar.
Les imatges de civils assassinats al mig del carrer són injustificables. Però des de FundiPau demanem adoptar una mirada molt més àmplia i condemnar tota la violència; tota. I això significa posar l’ocupació israeliana en el centre de mira. Perquè són igualment injustificables les constants incursions armades contra poblacions palestines, els assassinats i arrestos injustificats, especialment de menors, la destrucció de pous d’aigua i de camps de cultiu, els pogroms (expulsions de comunitats senceres), la demolició de cases, la confiscació de terres, el setge. L’apartheid. Ho va alertar el coordinador especial de les Nacions Unides per al procés de pau al Pròxim Orient, Tor Wennesland, després que el 2022 fos l’any sense guerra més mortífer des de la fi de la Segona Intifada (2005): “Després de dècades de violència persistent, expansió d’assentaments il·legals, negociacions inactives i una ocupació cada cop més profunda, el conflicte està arribant a nou punt d’ebullició.”
Per això, lamentem que la resposta dels nostres governs vagi només dirigida a condemnar els atacs de Hamàs. La contínua i prolongada persecució i vulneració de drets fonamentals de la població palestina queda sempre en l’oblit polític i mediàtic. Sense aquest reconeixement, es dona a Israel un clar missatge d’impunitat.
Per tot l’expressat, des de FundiPau condemnem la violència d’aquestes últimes hores i la que vindrà; reclamem la visibilització i presa de consciència del patiment de la població palestina, la vulneració dels seus drets humans, polítics i socials, així com el reconeixement de la desigualtat entre les parts; ens solidaritzem amb les organitzacions civils israelianes i palestines que lluiten per aturar la involució democràtica dels seus governs, i cridem a la comunitat internacional perquè s’impliqui activament en la resolució justa i pacífica del conflicte.