El dimarts 27 de juny es va celebrar a Barcelona aquesta jornada on es van debatre qüestions com què pot fer un estat per garantir la seguretat, la pau i els drets humans; com es pot combatre i evitar el terrorisme i quines polítiques calen per prevenir els conflictes armats i facilitar la mediació per superar-los?
Aquí teniu els vídeos i algunes imatges de la jornada:
El contingut d’aquests vídeos és responsabilitat exclusiva de l’entitat i no reflecteix necessàriament l’opinió de l’ACCD.
Programa
10.00 h. Conferència ‘Repensant la seguretat’ amb Celia McKeon, de The Ammerdown Group i coautora de l’informe ‘Rethinking security’.
Presenta y modera: Kristian Herbolzheimer, director del Programa de Transiciones a la Paz de Conciliation Resources.
12.00 h. Conferència ‘Què pot fer un estat per prevenir i combatre el terrorisme?’ amb Robert Parker, director de Política i Comunicació de Saferworld
Presenta y modera: Carme Suñé, vicepresidenta de FundiPau
16.00 h. Conferència ‘Què pot fer un estat per promoure els Drets Humans?’ amb Beatriz Perales, responsable del Departament de Campanyes i Investigació de la Secció espanyola d’Amnistia Internacional
Presenta y modera: Albert Caramés, coordinador del Observatorio para la Prevención del Extremismo Violento (OPEV) en Europa y miembro del patronato de FundiPau.
18.00 h. Taula rodona ‘Què pot fer un estat per prevenir els conflictes i promoure la seguretat i la pau?’ amb Eduard Soler, investigador sènior i coordinador del projecte MENARA del CIDOB, i Sergio Maydeu, analista especialitzat en conflictes armats, violència i desenvolupament.
Presenta i modera: Montserrat Arbós professora de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna i membre del patronat de FundiPau.
Cloenda de la Jornada a càrrec d’Antoni Soler, president de FundiPau.
Dia: dimarts, 27 de juny de 2017
Lloc: Auditori de la biblioteca de la Facultat de Ciències de la Comunicació Blanquerna (c/Valldonzella, 12, Barcelona)
Presentació de la Jornada
Vivim en un món insegur.
Els indicadors són clars: major nombre de conflictes armats, més morts associades a aquests conflictes, increment refugiats fins a nivells mai vistos abans, més impactes del terrorisme internacional, etc.
Tot això sense desconèixer que els nivells de violència estructural (desigualtat, pobresa, opressió, discriminacions, etc.) continuen definint bona part de la realitat de centenars de milions de persones d’arreu del planeta. Una violència estructural, per cert, interconnectada amb els esclats de violència física que patim.
El dret a la seguretat és un dret humà fonamental. Però la concepció militarista dominant de les polítiques de seguretat, a més de mostrar-se incapaç de resoldre les amenaces que patim, ha acabat per generar nous problemes d’inseguretat.
Cal desenvolupar noves mirades, propostes i pràctiques sobre la seguretat. Una seguretat que posi al centre de la seva definició a les persones i les seves necessitats.
Malauradament, els Estats es resisteixen a canviar de paradigma. I davant les actuals expressions de terrorisme, alguns canvis de polítiques semblen anar en sentit contrari: més militarització de les polítiques de defensa i més retallades de drets i llibertats en l’espai interior dels estats democràtics.
Però, malgrat tot, existeixen altres bones pràctiques i altres visions en l’àmbit de la seguretat que cal identificar, visibilitzar i impulsar.
És per això que convoquem aquesta jornada, convidant rellevants especialistes internacionals en la matèria. Volem debatre sobre si és possible una altra política de seguretat i contribuir a identificar mesures generadores de seguretat humana.
En definitiva, contribuir des de FundiPau al debat, tant necessari, de com des d’un Estat es podria contribuir a la conformació d’un món més segur. Creiem que, fer aquesta reflexió a Catalunya, un país sensible a la promoció de la cultura de pau, i en el context polític actual, és oportú i a la vegada necessari en el camí cap a la construcció d’una nova política de seguretat.
Aquesta Jornada ha estat organitzada amb el suport de: