19/10/2020

La cultura de pau i l’aigua premis Memorial Joan Gomis 2020

La cultura de pau i l’aigua com a bé comú, protagonistes del Memorial Joan Gomis

Comunicado de prensa en castellano

L’obra periodística premiada ha estat “Teixint fils d’emocions”, un documental realitzat per l’associació Periodisme Fora de Quadre, en el marc d’una iniciativa impulsada per l’Escola Cultura de Pau de la UAB, sobre un projecte dut a terme a l’Escola Ciutat Comtal amb l’objectiu de construir una comunitat educativa de pau.

En la modalitat de trajectòria, el jurat ha reconegut “Sed de agua, sed de vida”, una iniciativa de Jairo Marcos i Mª Ángeles Fernández, que fa servir l’aigua com element transversal per abordar problemàtiques socials motivades per aquest bé universal.

El lliurament del premi, que inicialment s’havia de fer aquest novembre, està previst que dugui a terme, de manera presencial, la primavera que ve, si la situació sanitària ho permet.

Premi a l’obra periodística

La XV edició del Memorial Joan Gomis ha premiat l’obra audiovisual “Teixint fils d’emocions”, un documental de l’Associació Periodisme Fora de Quadre, que s’emmarca dins del projecte “Barcelona conviu. Pràctiques de cultura de pau”, de l’Escola Cultura de Pau de la UAB. La iniciativa es desenvolupa a l’escola Ciutat Comtal, al barri de Vallbona, on conviuen diferents cultures. El Memorial considera important parlar de cultura de pau des de la infància a les escoles, en contextos locals com el nostre, on no existeixen conflictes armats però sí problemàtiques socials profundes que, d’una manera o altra, es relacionen amb la violència i l’odi. És una iniciativa amb la voluntat de construir relacions respectuoses i d’ajuda mútua, cooperant i involucrant professors, pares i alumnes. És un projecte pilot que demostra haver millorat la convivència al barri. Els nens i nenes són el futur i és important que, des de la infància, desenvolupin un esperit crític que els permeti crear societats justes i equitatives.

Premi a la trajectòria

En trajectòria periodística ha estat premiat “Sed de agua, sed de vida”, projecte de Jairo Marcos i Mª Ángeles Fernández, una aposta original i ambiciosa que ha recorregut més de 12 països amb l’aigual com a eix transversal. Els seus reportatges tracten problemàtiques socials i vulneracions de drets motivades per aquest bé comú. Com citen els autors: “sense aigua no es pot viure i l’aigua pot provocar la més terrible de les morts”. El Memorial considera que reivindicar l’aigua com a bé comú i un dret humà és una revolució necessària.

El premi de periodisme solidari Memorial Joan Gomis reconeix obres i trajectòries que posin en valor la lluita envers les desigualtats, la pobresa i l’exclusió social, i que promoguin la justícia, la pau i els drets humans. Va néixer per mantenir viva la memòria de Joan Gomis i el seu compromís solidari, amb una llarga trajectòria com a dirigent i promotor d’iniciatives cíviques i associacions.

“Teixint fils d’emocions”: https://vimeo.com/347331578
“Sed de agua, sed de vida”: http://www.desplazados.org/proyectos/sed-de-agua-sed-de-vida/

Ajuda'ns a fer-ne més difusió