21/09/2020

Clam diplomàtic pel desarmament nuclear

Declaració de FundiPau pel Dia Internacional de la Pau

Información en castellano

En l’any del 75è aniversari dels llançaments de les bombes nuclears d’Hiroshima i Nagasaki i en l’any del brutal impacte de la pandèmia de la covid-19 (més de 965.000 morts en tot el món), ha quedat més clara que mai la necessitat d’enfortir autèntiques polítiques de seguretat que, enlloc de generar més riscos i perills, permetin avançar cap a un món més segur, just i en pau. I això passa, entre moltes altres coses, pel desarmament nuclear.

Per això, FundiPau fa seva i difon la carta de 56 exmandataris de 22 estats on reclamen l’adopció del Tractat de Prohibició de les Armes Nuclears. Carta en castellà / Carta en anglès

Coincidint amb el Dia Internacional de la Pau, 56 antics presidents, primers ministres, ministres d’afers exteriors i ministres de defensa de 22 països, incloent un antic secretari general de les Nacions Unides i dos exsecretaris generals de l’OTAN, reclamen el suport dels seus països al Tractat de Prohibició de les Armes Nuclears adoptat el 2017.

Tal com afirmen l’exsecretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, els exsecretaris generals de l‘OTAN, Javier Solana i Willy Claes, així com més d’una cinquantena d’antics ministres d’Albània, Alemanya, Bèlgica, Canadà, Croàcia, Dinamarca, Eslovàquia, Eslovènia, Espanya, Grècia, Hongria, Islàndia, Itàlia, Japó, Letònia, Noruega, Països Baixos, Polònia, Portugal, República Txeca i Turquia, “fem una crida als líders actuals per tal que impulsin el desarmament abans que sigui massa tard”.

“Amb prop de 14.000 armes nuclears la capacitat de destrucció sobrepassa la nostra imaginació. Tots els líders responsables han d’actuar per a garantir que mai més es repetiran els horrors de 1945.”

I consideren que “el Tractat de Prohibició de les Armes Nuclears assenta les bases per a un món més segur”. I reclamen al seus països, que tots ells es troben sota el paraigua d’una potència nuclear, que s’hi comprometin. En concret afirmen que “fins ara, els nostre països han optat per no sumar-se a la majoria mundial en el suport a aquest Tractat, però és una posició que els nostres líders han de reconsiderar. No podem permetre’ns el luxe de dubtar davant d’aquesta amenaça existencial per a la humanitat”.

El Tractat de Prohibició va ser aprovat el 2017 a les Nacions Unides amb el suport de 122 països i ha estat ratificat per ara, per 44 països. A partir de la 50a ratificació entrarà en vigor. El Tractat va ser un proposta de la Campanya Internacional ICAN, fet pel qual va rebre el Premi Nobel de la Pau el 2017. FundiPau és membre fundadora de la Campanya ICAN.

Ajuda'ns a fer-ne més difusió