10/09/2020

Defensores dels Drets Humans – Afganistan

Cicle Defensores dels Drets Humans / Ciclo Defensoras de los Derechos Humanos

Información en castellano

El dimecres, 9 de setembre, en el marc del cicle ‘Defensores dels Drets Humans’, vam conversar amb Nadia Ghulam, activista agfanesa i escriptora, autora de El secret del meu turbant i La primera estrella del vespre i Mònica Bernabé, cap d’internacional del diari ARA i durant 8 anys corresponsal a l’Afganistan. És autora de Aftanistán. Crónica de una ficción i de Dones. Afganistán.

La presentació va anar a càrrec de la Lourdes Vegés responsable de comunicació de FundiPau.

La sessió estava inicialment prevista pel 18 de març però es va haver de d’ajornar a causa de l’estat d’alarma i davant la situació actual es va optar per fer-la online. La podeu veure aquí:

Durant la seva conversa, les dues ponents van denunciar la situació de vulneració de drets humans que pateix la població civil de l’Afganistan que des de fa més de 40 anys viu en una situació de conflicte. Amb molt poc o sense accés a serveis tan bàsics com la sanitat o l’educació, queda al marge de la presa de decisions sobre el seu futur. Els senyors de la guerra de les diferents faccions en conflicte i els països estrangers implicats prenen decisions en funció dels seus interessos.

La Nadia també va compartir el seu testimoni. Durant deu anys es va haver de fer passar pel seu germà, mort en una explosió, per poder treballar fora de casa i mantenir la seva família. A les dones no els era permès treballar.

Les ponents també van posar en evidència les incoherències de la comunitat internacional que d’una banda és qui proveeix les armes que alimenten el conflicte i de l’altra rebutja o es desentén dels refugiats afganesos que en fugen. Com a exemple van recordar l’incendi que al setembre va devastar el camp de refugiats de Moria, a Grècia, on la major part dels 13.000 refugiats que hi malvivíen, eren agfanesos.

Aquesta sessió va ser la darrera de les tres que formaven part del cicle ‘Defensores dels Drets Humans” organitzat per FundiPau.

El cicle Defensores dels Drets Human compta amb el suport de la Dirección General de Naciones Unidas y Derechos Humanos del Ministerio de Asuntos Exteriores y de Cooperación.

Ajuda'ns a fer-ne més difusió