14/04/2014

La despesa militar baixa a Occident i creix a la resta

Estocolm. La despesa militar mundial va arribar als 1,75 bilions de dòlars el 2013, una caiguda de l’1,9% en termes reals des de 2012, segons les dades fetes públiques avui per lStockholm International Peace Research Institute (SIPRI). La completa actualització anual del la base de dades del SIPRI sobre despesa militar és accessible des d’avui a www.sipri.org.

La disminució del total global de la despesa ve donada per la reducció que es va produir en els països occidentals, amb els Estats Units al capdavant, malgrat l’increment en la resta de regions. De fet, la despesa militar a tot el món excloent-hi els Estats Units, va créixer un 1,8%.

Després dels EUA, els tres següents països amb més despesa militar —la Xina, Rússia i l’Aràbia Saudita—van incrementar substancialment aquesta partida, i l’Aràbia Saudita va passar per davant del Regne Unit, del Japó i de França per esdevenir el quart país amb més despesa militar. La Xina, Rússia i l’Aràbia Saudita estan entre els 23 països del món que han més que duplicat la seva despesa militar des de 2004.

La caiguda de la despesa militar dels Estats Units el 2013 en un 7,8%, és el resultat de la fi de la guerra a l’Iraq, de l’inici de la retirada de l’Afganistan, i dels efectes de les retallades pressupostàries automàtiques aprovades pel Congrés dels EUA el 2011. Mentrestant, les polítiques d’austeritat continuen determinant la tendència a l’Europa central i de l’oest i a d’altres països d’occident.

‘L’increment de la despesa militar en països emergents i en desenvolupament continua endavant’, assegura el Dr. Sam Perlo-Freeman, director del Programa de Despesa Militar del SIPRI. ‘Mentre en alguns casos és el resultat natural del creixement econòmic o una resposta a necessitats legítimes de seguretat, en d’altres representa un malbaratament dels ingressos obtinguts dels recursos naturals, la dominació de règims autocràtics, o d’emergents curses d’armament regionals.’

L’Aràbia Saudita i l’Iraq dominen l’increment al Pròxim Orient

La despesa militar al Pròxim Orient va augmentar un 4% el 2013, arribant als 150.000 milions de dòlars estimats. La despesa de l’Aràbia Saudita va augmentar un 14% fins als 67.000 milions de dòlars, a causa possiblement de les tensions amb l’Iran però també de l’interès en mantenir unes forces de seguretat fortes i lleials per prevenir potencials protestes com les que es van produir en la Primavera Àrab.

A Bahrain, el fet de mantenir la supervivència del règim davant l’oposició interna és el motiu més plausible de l’increment del 26% que s’hi ha produït. De tota manera, l’increment regional més gran es va registrar a l’Iraq (27%), que va continuar la reconstrucció de les seves forces armades.

‘Les dades de despesa militar del 2013 de l’Iran, Qatar, Síria i els Emirats Àrabs Units no estan disponibles, fet que vol dir que el total estimat de la regió és altament incert. Això reflecteix l’opacitat general de la despesa miliar a la regió i fins i tot quan les dades estan disponibles pot ser que no incloguin tota la despesa militar’ afirma el Dr. Perlo-Freeman.
Recursos que faciliten l’increment d’armes a l’Àfrica

La despesa militar a l’Àfrica va augmentar un 8,3% el 2013, arribant a una estimació de 44.900 milions de dòlars. Al voltant de dues terceres parts dels països africans dels quals hi ha dades disponibles van incrementar la seva despesa militar el 2013. Algèria va esdevenir el primer país de l’Àfrica en despesa militar per damunt dels 10.000 milions de dòlars, un increment del 8,8% des de 2012, i del 176% des de 2004. Mentrestant, Angola va incrementar la seva despesa en un 36% el 2013, i va avançar Sud-àfrica com a principal inversor en despesa militar de l’Àfrica subsahariana, i el segon del continent. Els alts ingressos en petroli són el factor que ha permès que tant Algèria com Angola incrementin la seva despesa militar.

La despesa militar de la Xina continua creixent

La despesa militar a l’Àsia i a Oceania va créixer un 3,6% el 2013, arribant als 407.000 milions de dòlars. L’increment s’explica principalment pel 7,4% de creixement de la Xina, que va arribar a una despesa militar de 188.000 milions de dòlars.  Les disputes territorials amb la Xina estan conduint l’increment de la despesa militar en països com les Filipines i el Vietnam.

‘La preocupació del Japó pel creixement del poder militar de la Xina, combinat amb les pròpies polítiques internes del govern japonès, han portat el país nipó a posar fi a la seva llarga i gradual disminució de la despesa militar. Tot i així, l’increment més gran a la regió el 2013 va ser el de l’Afganistan, amb un 77%, ja que està construint les seves forces de seguretat en preparació per la retirada de la majoria de forces estrangeres a finals de 2014’ conclou el Dr. Perlo-Freeman.

Ajuda'ns a fer-ne més difusió