La societat civil reclama negociacions per un tractat de prohibició de les armes nuclears
Més de 150 països es troben a Viena en una conferència internacional sobre aquest armament
Viena, 8 de desembre de 2014. En una gran demostració de suport per part de la comunitat internacional, representants de més de 150 països es reuneixen a Viena, en la tercera conferència per debatre sobre les conseqüències humanitàries de les armes nuclears.
Just abans de les converses dels Estats, 600 activistes s’han reunit, també a Viena, en la trobada més nombrosa de membres de la societat civil per parlar sobre un tractat de prohibició de les armes nuclears.
“Estem més a prop que mai de que s’iniciïn negociacions per un tractat que prohibeixi les armes nuclears”, assegura Beatrice Fihn, directora de la Campanya Internacional per a l’Abolició de les Armes Nuclears. “Confiem que els govern trobaran el coratge necessari per embarcar-se en un procés diplomàtic per desenvolupar un nou tracat internacional que converteixi les armes nuclears en illegals”, afegeix.
Les conferències prèvies d’aquest procés, celebrades a Noruega i a Mèxic, van acabar amb la conclusió que si una o més armes nuclears fossin detonades avui, tan intencionadament com per accident, no hi podria haver una resposta adequada per fer front a les conseqüències humanitàries que produiria.
Aquestes converses globals han suposat un replantejament col·lectiu que ha canviat la manera com les armes nuclears es discuteixen internacionalment.
La de Viena serà la primera conferència intergovernamental que posarà un dels seus focus en els supervivents de les proves nuclears, que testificaran sobre els efectes a llarg termini de les explosions nuclears en la salut humana. A Viena també serà la primerva vegada que els Estats fan referència al buit que hi ha en la llei internacional on les armes nuclears són les úniques armes de destrucció massiva que no estan subjectes a un tractat internacional de prohibició.
“L’evidència que s’ha presentat durant aquest procés és aclaparadora. L’impacte de les armes nuclears és fins i tot pitjor del que crèiem i el risc del seu ús és encara més gran del que admeten els governs” assegura Thomas Nash, representant d’ICAN. “Esperem que els estats responguin a aquesta evidència iniciant un procés cap a la prohibició de les armes nuclears de cara al 70 aniversari del llançament de les bombes atòmiques a Hiroshima i Nagasaki”, afegeix.
Dels 150 Estats que participaran en la Conferència de Viena, països que tenen armes nuclears com els Estats Units i el Regne Unit que abans no havien volgut participar en les converses d’aquest procés aquests dies hi participaran juntament amb l’Índia i el Paquistan.
“Fins i tot aquests països que havien qualificat aquestes conferències com una distracció fa només uns mesos han canviat d’opinió i vindran a Viena a parlar sobre les conseqüències inacceptables de les seves armes nuclears. Ara ja ningú pot ignorar aquesta iniciativa humanitaria. Ha de ser el punt de partida de totes les discussions sobre armes nuclears en el futur”, conclou Jordi Armadans, director de FundiPau.