07/07/2023

L’Aliança pel Desarmament Nuclear insta els partits a donar suport a un Tractat que té la “Signatura pendent”

La coalició llança una nova publicació coincidint amb el sisè aniversari de l’aprovació a les Nacions Unides del TPAN i l’inici de la campanya electoral

Aquest divendres, 7 de juliol, es compleixen sis anys des que l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN), un text històric que va marcar l’inici de la il·legalitat d’aquest armament en l’àmbit internacional i que va entrar en vigor el 22 de gener del 2021. Fins avui, 95 països l’han signat i 68 l’han ratificat, però encara necessita el suport dels països nuclears i dels membres de l’OTAN per a ser plenament efectiu, entre ells, el d’Espanya.

En aquest sentit, i coincidint amb l’inici de la campanya electoral dels comicis del 23J, l’Aliança pel Desarmament Nuclear, una coalició integrada per 54 organitzacions i entitats socials de tot l’estat, entre les quals, FundiPau, sol·licitem a tots els partits polítics que concorren en aquestes eleccions generals que facin passos cap al desarmament i l’abolició de les armes nuclears i que, entre els seus compromisos, incloguin la signatura del TPAN.

“Els nostres representants polítics no poden continuar ignorant l’enorme amenaça nuclear sota la qual vivim i això exigeix accions que promoguin una seguretat real”, afirma Maribel Hernández, coordinadora de l’Aliança. “El que està en joc és la seguretat de tota la Humanitat, qualsevol explosió, intencionada o accidental, d’una arma nuclear suposaria una catàstrofe de dimensions devastadores que alteraria la vida a tot el planeta. Davant això el camí a seguir ha de ser donar suport als instruments jurídics que promouen un món lliure d’armes nuclears”, afegeix.  

Les múltiples raons per les quals Espanya ha de donar suport al TPAN estan recollides en la publicació editada per FundiPau que l’Aliança pel Desarmament Nuclear llança avui. El document Pendiente de firma. Argumentos humanitarios, climáticos, políticos y legales para firmar el Tratado sobre la Prohibición de las Armas Nucleares – TPAN’ – ‘Signatura pendent. Arguments humanitaris, climàtics, polítics i legals per firmar el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears – TPAN, és una obra coral que aborda les diferents perspectives d’aquesta amenaça que suposa, encara avui, l’armament nuclear. S’hi analitzen des dels dilemes de la geopolítica i les teories de la dissuasió fins al paper del món local, passant per la vulneració dels drets humans, els efectes sobre les dones o l’ús suposadament pacífic dels programes nuclears, entre altres aspectes.

Pendiente de firma’‘Signatura pendent’ reflecteix la raó de ser de l’Aliança pel Desarmament Nuclear i és alhora una crida a l’acció adreçada al Govern espanyol perquè es comprometi amb la pau i la seguretat i s’adhereixi al Tractat. Han participat en la publicació: Laura Alonso (WILPF), Carme Barbany (Alcaldes i Alcaldesses per la Pau), Carlos Batallas (#CICR), Xavier Bohigas i Teresa de Fortuny (Centri Delàs), Daniel Högsta (ICAN), Raquel Montón (Greenpeace), Daniel Rajmil (#UOC) i Carme Suñé (FundiPau).

Ajuda'ns a fer-ne més difusió