02/04/2017

Les negociacions per prohibir les armes nuclears avancen

Del 27 al 31 de març es van iniciar a Nova York les negociacions per un tractat que prohibeixi les armes nuclears en el marc de la llei internacional. Aquesta primera sessió de debat va evidenciar que els més de 132 països participants comparteixen la visió d’un món sense aquestes armes de destrucció massiva. I tot i que es preveien alguns desacords, hi va haver una àmplia entesa per part de molts països en la majoria d’elements del tractat proposat.

El més destacable va ser el clar enfocament sobre els costos humanitaris de les armes nuclears i la inacceptabilitat d’unes armes designades per a matar civils de forma indiscriminada.

La directora d’ICAN, Beatrice Fihn, afirma que ‘aquesta setmana s’ha fet un progrés magnífic per omplir el buit en la llei internacional i prohibir les armes nuclears. Durant les sessions no hi ha hagut cap distracció per part de l’oposició. Ara, des de la campanya, estem impacients per revisar l’esborrany del text.

‘Les armes nuclears estan dissenyades per a matar milions de civils. Les persones civilitzades ja no creuen que aquest sigui un comportament acceptable. És hora de situar-les al mateix nivell que les armes químiques i les biològiques, com a relíquies que hem deixar enrere. Prohibir aquestes armes en la llei internacional és un lògic primer pas per a la seva eliminació total‘ afegeix Fihn.

Amb el suport de més de 120 països, l’octubre de 2016, l’Assemblea General de les NNUU va aprovar l’establiment d’un procés per a la negociació d’un tractat que prohibís les armes nuclears. Aquesta primera sessió estava dissenyada per recollir les aportacions dels països participants. En les properes setmanes, la presidenta de la conferència, Elayne White, elaborarà un esborrany i les negociacions finals sobre aquest text s’esdevindran des de mitjan juny fins el 7 de juliol.

‘Tots els països tenen una posició en relació amb les armes nuclears, no només els que en tenen. L’impacte d’una guerra nuclear o fins i tot d’una explosió accidental no entén de fronteres. Aquestes armes amenacen la seguretat de tots‘, assevera Beatrice Fihn.

Les discussions de la passada setmana es van centrar en tres temes: la finalitat, els objectius i el preàmbul del tractat; els detalls de quines accions s’inclouran en una prohibició, com la possessió, el desenvolupament, les proves i l’ús d’armes nuclears i l’assistència a altres països amb elles, així com quines accions es requeriran als estats membres; i la legalitat per a aspectes com l’adhesió al tractat, conferències regulars de revisió i qüestions sobre l’adhesió dels països amb armament nuclear.

S’espera que el tractat final prohibeixi legalment l’ús, las possessió i el desenvolupament d’armes nuclears i l’assistència a altres en aquestes activitats treballant d’acord amb el règim existent d’acords de no-proliferació i desarmament per aconseguir un món lliure d’armes nuclears.

‘Prohibir aquestes armes hauria de ser el primer pas per a eliminar-les. El tractat que esperem, fruit de la feina d’aquesta setmana, repercutirà en el comportament tant d’aquells que s’hi sumin com dels països nuclears que no ho facin. Tal com ha passat amb les armes químiques, les mines antipersones o les bombes de dispersió, crear noves normes internacionals canvia el comportament de tots els països. És l’hora de posar fi a l’era nuclear‘ conclou Fihn.

Més detalls a: http://www.icanw.org/

Resums d’ICAN a: http://www.icanw.org/campaign-news/negotiations/

Ajuda'ns a fer-ne més difusió