07/12/2020

Les vendes de les 25 principals empreses d’armes creixen un 8,5%

Indústria global d’armes:
Les vendes de les 25 principals empreses augmenten un 8,5%; les grans companyies estan actives al Sud Global


Comunicado de prensa en castellano / Press Release in English

(Estocolm, 7 de desembre del 2020) Les vendes d’armes i de serveis militars de les 25 principals empreses del sector (top 25) van arribar als 361.000 milions de dòlars el 2019, un 8,5% més que el 2018. Les empreses més grans tenen una presència internacional geogràficament diversificada. Així ho indiquen les noves dades presentades avui per l’Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

Les noves dades de la Base de Dades sobre la Indústria d’Armes del SIPRI mostren que les vendes  de les 25 principals empreses productores d’armes i de serveis militars del món (empreses d’armes) van arribar als 361.000 milions de dòlars el 2019. Fet que representa un increment del 8,5% en termes reals respecte a les vendes d’armes de les 25 principals empreses el 2018.

Les empreses dels EUA continuen dominant el rànquing. Per primera vegada hi ha una empresa de l’Orient Mitjà entre les top 25

El 2019, les cinc principals empreses d’armes tenien la seu als Estats Units: Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, Raytheon i General Dynamics. Les cinc juntes van registrar 166.000 milions de dòlars en vendes anuals. El 2019, 12 empreses dels EUA estaven a la llista top 25 i van representar el 61% de les vendes d’armes combinades de les 25 principals empreses.

Per primera vegada, una empresa de l’Orient Mitjà va entrar al rànquing de les top 25. EDGE, amb seu als Emirats Àrabs Units, es va crear al 2019 a partir de la fusió de més de 25 empreses més petites. Va ocupar la posició 22 i va representar l’1,3% del total de vendes d’armes de les top 25.

‘EDGE és una bona mostra de com la combinació d’una demanda nacional alta de productes i serveis militars amb el desig d’una menor dependència dels subministradors estrangers està impulsant el creixement de les empreses d’armes a l’Orient Mitjà’. Afirma Pieter Wezeman, investigador sènior del Programa d’Armes i Despesa Militar del SIPRI.

Una altra nouvinguda a la llista top 25 el 2019 va ser L3Harris Technologies (número 10 al rànquing). Va ser creada a partir de la fusió de dues empreses estatunidenques que ja estaven a la llista top 25 el 2018: Harris Corporation i L3 Technologies.

Creixen les vendes de les empreses d’armes xineses; les vendes de les empreses russes, cauen

La llista top 25 també inclou quatre empreses xineses. Tres estan entre les top 10: Aviation Industry Corporation of China (AVIC; en 6a posició), China Electronics Technology Group Corporation (CETC; en 8a posició) i China North Industries Group Corporation (NORINCO; en 9a posició). Els ingressos combinats de les quatre empreses xineses de la llista top 25 —que també inclou la China South Industries Group Corporation (CSGC; en 24a posició)— van créixer un 4,8% entre el 2018 i el 2019.

A l’analitzar el creixement de les vendes d’armes de les empreses xineses, l’investigador sènior del SIPRI Nan Tian afirma: ‘Les empreses d’armes xineses s’estan beneficiant dels programes de modernització militar de l’’Exèrcit Popular d’Alliberament’.

Entre el 2018 i el 2019, els ingressos de les dues empreses russes de la llista top 25 —Almaz-Antey i United Shipbuilding—, van disminuir un total de 634 milions en conjunt. Una tercera empresa russa, United Aircraft, va perdre 1.300 milions de dòlars en vendes i va quedar fora de la llista top 25 del 2019.

Alexandra Kuimova, investigadora del SIPRI, afirma: ‘La competència interna i una despesa governamental reduïda en la modernització de la flota el 2019, van ser dos dels principals desafiaments de la United Shipbuilding aquell any’.

Altres dades destacables i tendències en la llista top 25

El 2019, després dels EUA, la Xina va ser el segon país que va comptabilitzar una major venda d’armes de la llista top 25, arribant al 16%. Les sis empreses d’Europa occidental juntes van arribar al 18%. Les dues russes del rànquing van comptabilitzar el 3,9%.

Dinou de les empreses top 25 van incrementar les seves vendes d’armes el 2019, en comparació amb el 2018. El major increment absolut en ingressos per armes el va registrar Lockheed Martin: 5.100 milions, —l’equivalent a l’11% en termes reals—.

L’increment percentual més gran en vendes anuals d’armes —105%— va correspondre al productor francès Dassault Aviation Group. ‘Un fort augment dels lliuraments d’exportació de l’avió de combat Rafale va fer entrar D a la llista top 25 per primera vegada’, afirma Lucie Béraud-Sudreau, directora del Programa d’Armes i Despesa Militar del SIPRI.

El mapeig mostra la integració del Sud Global en la indústria mundial d’armes

L’informe també analitza la presència internacional de les 15 principals empreses d’armes del 2019. Aquestes empreses estan presents a un total de 49 països, a través d’empreses subsidiàries de les quals tenen la propietat majoritària, empreses mixtes i instal·lacions de recerca.  

Amb una presència global a 24 països cada una, Thales i Airbus són les dues empreses més internacionalitzades —seguides de prop per Boeing (21 països), Leonardo (21 països) i Lockheed Martin (19 països)—.

El Regne Unit, Austràlia, els EUA, Canadà i Alemanya, alberguen el major nombre d’aquestes entitats estrangeres. Fora dels centres d’indústries armamentistes de Nord-Amèrica i Europa occidental, el major nombre de societats d’empreses estrangeres l’alberguen Austràlia (38), l’Aràbia Saudita (24), l’Índia (13), Singapur (11), EAU (11) i Brasil (10).

Alexandra Marksteiner, del Programa d’Armes i Despesa Militar del SIPRI afirma: ‘Hi ha moltes raons per les quals les empreses d’armes poden voler establir-se a l’estranger, com ara un millor accés a mercats creixents, els programes d’armes col·laboratius o les polítiques dels països amfitrions que vinculen les compres d’armes a la transferència de tecnologia’

Dels 49 països que acullen entitats estrangeres de la llista top 15 d’empreses d’armes, 17 són de països d’ingressos baixos i mitjans, ‘Països del Sud Global que busquen arrancar els seus programes de producció d’armes han acollit les empreses d’armes estrangeres com a un mitjà per beneficiar-se de la transferència de tecnologia’, afirma Diego Lopes da Silva, investigador del SIPRI.

Siemon Wezeman, investigador sènior del SIPRI, afirma: ‘Les empreses d’armes xineses i russes de la llista top 15 tenen una presència internacional limitada. Les sancions contra les empreses russes i els límits imposats pel govern a les adquisicions d’empreses xineses sembla que tindrien alguna cosa a veure amb la limitació de la seva presencia global’.


Per a editors

La Base de Dades sobre Indústria d’Armes del SIPRI

La Base de Dades del SIPRI sobre la Indústria d’Armes es va crear el 1989. En aquell moment, no contenia les dades de les empreses dels països de l’Europa de l’est, inclosa la Unió Soviètica. La versió actual conté dades des de 2015, incloses les de les empreses de la Xina i Rússia. Les dades de les Top 100 de 2002-18 estan disponibles a la web del SIPRI. Per aquesta presentació només s’han utilitzat les dades de les top 25 amb l’última informació disponible.  

Per ‘vendes d’armes’ s’entenen les vendes de béns i serveis militars a clients militars domèstics i estrangers. A no ser que s’indiqui el contrari, tots els canvis s’expressen en termes reals. Les comparacions (per exemple, entre 2018 i 2019, o 2015 i 2019) es basen en el conjunt de les empreses llistades en l’any respectiu (és a dir, la comparació és entre diferents grups d’empreses).

Sobre el mapeig de la presència internacional de la indústria d’armes

Enguany el SIPRI presenta les seves dades sobre vendes d’armes de les principals empreses d’armes del món juntament amb els resultats d’un exercici de mapeig sobre la internacionalització de la indústria d’armes. Per fer-lo s’ha creat un nou conjunt de dades, que comprèn 400 empreses subsidiàries, empreses mixtes i instal·lacions de recerca vinculades a les empreses top 15, el 2019. Les fonts de les dades inclouen presentacions d’inversió de les companyies, informació de les pàgines web de les empreses, registres públics i articles de premsa. Per a ser inclosa en el mapeig, una entitat va haver d’estar activa durant la major part de l’any fiscal 2019; estar ubicada en un país diferent a aquell on seva companyia mare té la seu central; i (a) manufacturar béns militars o proveir serveis militars a clients militars; o (b) manufacturar o proveir serveis per a béns de doble ús per a clients militars.  

Aquest és el primer dels tres llançaments de les dades més rellevants que precediran la presentació del buc insígnia de les publicacions del SIPRI a mitjan 2021: l’Anuari SIPRI (SIPRI Yearbook). Abans, el SIPRI farà públiques les seves dades sobre transferències internacionals d’armes (detalls de totes les transferències internacionals de grans armes durant el 2020), així com les dades sobre la despesa militar mundial (informació complerta sobre les tendències nacionals, regionals i globals en despesa militar).

Nota de premsa traduïda per FundiPau

Ajuda'ns a fer-ne més difusió