Tanc Leopard
30/05/2014

L’Estat espanyol duplica les exportacions d’armes

Les ONG alerten del risc que el Govern central relaxi el control de les exportacions d’armes

Informe complet sobre les exportacions espanyoles d’armes:  ‘Jugando con fuego’

Les autoritzacions de vendes d’armes espanyoles de 2013 van superar els  4.300 milions d’euros, duplicant les de l’any anterior.

El Govern espanyol va autoritzar exportacions d’armes per un valor de més de 4.376 milions d’euros el 2013. Només en material de defensa, aquesta xifra va representar un augment de més del 100% respecte  les autoritzacions del 2012. Les exportacions d’armes espanyoles realitzades el 2013, inclòs el material de defensa i altre material antidisturbis i armes de caça i tir esportiu, van superar els 4.000 milions d’euros.

Des del 2004, les exportacions autoritzades s’han multiplicat per deu. Segons el Govern central, l’important augment del 2013 es deu al «pes específic» de les transferències a l’Aràbia Saudita, Austràlia i la Unió dels Emirats Àrabs, per valor d’1.732,5 milions d’euros, un 44,5% del total d’aquell any, segons l’informe de la Secretaria d’Estat de Comerç remès al Congrés el 26 de maig.

Segons el l’Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), l’Estat espanyol va ocupar el setè lloc en la llista dels 10 principals exportadors d’armes entre 2009 i 2013, amb un 3% del mercat global, després dels EUA, Rússia, Alemanya, la Xina, França i el Regne Unit i per davant d’Ucraïna, Itàlia i Israel.

En una anàlisi preliminar de les dades d’exportacions d’armes del 2013, Amnistia Internacional, FundiPau, Greenpeace i Oxfam Intermón assenyalen una sèrie de preocupacions relacionades amb l’informe del Govern.

“Temem que la política de promoció de les exportacions d’armes del Govern espanyol, amb una intensa agenda internacional de les autoritats espanyoles, està afectant negativament el control d’aquestes operacions i que es duguin a terme operacions quan existeixi un risc clar que el material exportat s’usi per cometre o facilitar violacions greus dels drets humans”, assenyala Esteban Beltrán, director d’Amnistia Internacional.

“Les vendes d’armes es van realitzar en un context de clara tensió entre les limitacions que estableix la Llei 53/2007 sobre el control del comerç exterior de material de defensa i de doble ús i la voluntat del Govern d’incrementar les vendes a l’exterior”, assenyalar Mario Rodríguez, director de Greenpeace.

Segons xifres oficials, les exportacions espanyoles de material de defensa realitzades entre 2003 i 2012 van oscil·lar entre els 383 milions d’euros el 2003 i els 4.321 milions d’euros el 2013. Destaca l’escàs nombre de llicències de material de defensa denegades, menys del 0,7% de les tramitades (11 davant de 1.608) i, igualment, només l’1,9% de les llicències tramitades de material antidisturbis i armes de caça i tir esportiu (9 de 470) van ser denegades.

“El desafiament del govern i del parlament espanyols és garantir que les seves exportacions d’armes, tant les autoritzades com les realitzades, respecten escrupolosament les disposicions del Tractat sobre el Comerç d’Armes (TCA), ratificat per Espanya en 2013, i les de la Llei espanyola 53/2007”, manifesta José Maria Vera, director general d’Oxfam Intermón.

“Les ONG, afegeix Jordi Armadans, director de FundiPau, hem demanat al govern i als partits polítics que modifiquin la legislació espanyola sobre exportacions d’armes i l’adaptin a la “Regla d’Or” del TCA, que suposa la no autorització de transferències d’armes per cometre atrocitats.”

Finalment, les ONG valorem positivament l’informe detallat del govern remès al Congrés, que inclou informació sobre algunes de les operacions i descriu el tipus de producte exportat o autoritzat en el qual destaca l’aplicació de l’enfocament preventiu per denegar les autoritzacions, com els casos de les denegacions a Guinea Bissau, República Centreafricana, i les suspensions de llicències a Egipte o Veneçuela, si existeixen dubtes sobre el destinatari o ús final dels productes, la situació interna o el respecte als drets humans al país de destinació.

Es mantenen algunes tendències i elements preocupants ressenyats en anys anteriors

El 2013 es van autoritzar o es van realitzar operacions preocupants amb diversos països, a causa de la naturalesa del material exportat i/o al risc que aquest pugui ser usat per cometre o facilitar greus violacions de drets humans. Entre aquestes operacions figuren:

•    Les exportacions de material de defensa a l’Aràbia Saudita, que van superar els 406 milions d’euros. Les ONG reiteren la seva preocupació davant la possible venda a aquest país de 250 carros de combat Leopard, una operació que compta amb l’oposició del govern alemany, però que podria haver-se reactivat després de la recent visita del govern espanyol a diversos països del Golf Pèrsic.
•    La venda d’avions de transport, munició d’artilleria i obusos a Colòmbia, susceptible de ser utilitzats per cometre o facilitar la comissió de greus violacions de drets humans.
•    La donació de cartutxos lacrimògens per a la policia d’Egipte el 2013. Les ONG valoren positivament la suspensió cautelar de llicències individuals que podien tenir un ús en la repressió interna, incloses pistoles, escopetes de caça, recanvis per a metralladores i equips antidisturbis no letals i fan una sèrie de recomanacions detallades al Govern per mantenir aquesta suspensió fins que les autoritats egípcies estableixin les salvaguardes per impedir que les forces de seguretat cometin noves violacions dels drets humans.
•    La venda de material de defensa als EUA  sense que existeixin suficients garanties que les armes exportades no acabin utilitzant-se en els conflictes armats en els quals està implicat aquest país i el risc real que puguin ser utilitzades per a la comissió de delictes.
•    Les exportacions d’armes de caça i tir esportiu a Ghana, un país situat en una zona de forta inestabilitat, amb diversos països del seu entorn en situació de conflicte o postconflicte.
•    Les exportacions de material de defensa al Pakistan per valor de 4 milions d’euros. una quarta part dels quals aeronaus, amb destinació a les forces armades.
•    La donació de cartutxos i pots lacrimògens a la policia de Tunísia, malgrat les noves denúncies de tortura i altres maltractaments a les mans de la policia, que va utilitzar també força excessiva contra manifestants.
•    L’autorització d’exportacions de material antidisturbis a les forces armades i a la policia de Veneçuela per un valor de més de 3,2 milions d’euros y les exportacions realitzades de material antidisturbis per gairebé 800.000 euros. El 3 d’abril de 2014 el Govern espanyol va suspendre cautelarment i per un temps indefinit l’exportació de material antidisturbis a Veneçuela.

Ajuda'ns a fer-ne més difusió