12/12/2023

IV Jornada Alfons Banda – Peacetech: la innovació al servei d’una nova agenda de pau

Com impacta la tecnologia en les vulneracions dels drets humans o en la polarització? Com pot la innovació tecnològica donar veu a qui més ho necessita? Quin ús se’n fa per a la transformació dels conflictes? Quin paper juga la societat civil en el desenvolupament d’una IA en favor de la construcció de pau i en la defensa dels drets fonamentals?

A la IV Jornada Alfons Banda debatrem sobre aquestes i altres qüestions amb l’objectiu de ressaltar com les noves tecnologies poden contribuir a fomentar el respecte dels drets fonamentals i a la construcció d’una pau justa i positiva.

Inscriu-te aquí per venir a l’acte.
També es podrà seguir en directe pel Canal Youtube de FundiPau.

Peacetech: la innovació al servei d’una nova agenda de pau
IV Jornada Alfons Banda

Dissabte, 3 de febrer del 2024 – Pati Llimona (c/ Regomir 3, Barcelona)

Programa

10.45 h – Acollida 
11 h – Inauguració de la Jornada
Intervenció de Carme Suñé Minguella, presidenta de FundiPau i de la directora general de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya Yoya Alcoceba Cruixent.
11.15 h – Taula rodona 

Modera Albert Caramés Boada, director de FundiPau.

La taula rodona comptarà amb una relatoria visual a càrrec de Maria Calvet Escribano

12.15 h – Torn de debat

12.45 h – Cloenda amb vermut, elaborat per la Cooperativa Mujeres P’alante

En context

Durant els darrers anys, els conflictes armats han experimentat l’impacte de la introducció de noves tecnologies en el seu desenvolupament. Des d’armes guiades per GPS, xarxes de combat, metodologia d’estimació de danys col·laterals i la cibernètica fins a drons armats i armes autònomes. Totes i cadascuna d’aquestes noves eines genera un impacte afegit al patiment i a la destrucció que ja de per si suposa una guerra. És per això que en l’àmbit de la seguretat internacional s’hi fa referència com a tecnologia revolucionària (game-changing technology), donant a entendre que pot convertir-se en una peça clau per la manera d’entendre les guerres i, de forma més general, la geopolítica internacional a partir d’ara. 

L’impacte que té en la població civil és evident, i per això molts actors tant estatals com civils en demanen la seva regulació. A tall d’exemple, ja som vora un centenar les organitzacions que demanem la regulació de l’ús de drons armats, que ja han tingut un impacte letal en més de vint conflictes armats en els darrers temps.

En contrast, destaca la poca atenció que es dedica a pensar en quin pot ser l’ús d’aquestes noves eines per crear una pau justa i positiva. Més enllà de la seva regulació, es fa necessari analitzar el seu vessant potencialment positiu, que implica establir uns paràmetres clars pel que fa als seus objectius i determinar per què poden ser útils des del punt de vista humanitari, de la defensa dels drets fonamentals i per a la transformació justa i positiva dels conflictes. Ens trobem ara en un moment clau per aquest debat, ja que eines com la intel·ligència artificial (com a principal exemple de la innovació tecnològica) es troba encara en la seva fase inicial. 

De tot plegat en parlarem a la IV Jornada Alfons Banda.

Jornada organitzada amb el suport de:

Ajuda'ns a fer-ne més difusió