12/12/2023

TecnologIA i pau – Proposta didàctica DENIP 2024

El 30 de gener es commemora el Dia Escolar de la Noviolència i la Pau, en record de l’aniversari de la mort de Gandhi.

Proposta DENIP 2024 – TecnologIA i pau

Per a la jornada del 2024 hem volgut dedicar la nostra proposta didàctica a la intel·ligència artificial (IA), una eina que ha irromput amb força en el nostre dia a dia i que presenta moltes oportunitats però també riscos i reptes. La IA es pot utilitzar de manera positiva i beneficiosa i pot suposar un avenç per a la societat. No obstant això, en alguns casos s’està utilitzant de manera errònia i perjudicial, ja sigui per copiar en un examen, per afavorir un ús fàcil i excessiu de les pantalles a continguts violents o que ens distreuen, o en casos més extrems, per matar persones innocents en un context de guerra, com està passant en les guerres actuals a Ucraïna i a la franja de Gaza, entre moltes altres.

Amb la proposta didàctica TecnologIA i pau volem convidar alumnes i professorat a reflexionar sobre la IA, les conseqüències del seu ús i l’amenaça i/o oportunitat que suposa per la pau al món.

Mapa DENIP 2024

Si voleu difondre i compartir les diferents activitats que haureu fet durant ja jornada us animem que les enllaceu al Mapa DENIP 2024, ja actiu. És una eina col·laborativa creada per FundiPau que permet veure d’un cop d’ull totes les activitats que s’han fet durant la jornada i agafar idees.

El DENIP

El Dia Escolar de la Noviolència i la Pau se celebra cada 30 de gener, en commemoració de l’aniversari de la mort del Mahatma Gandhi. El va impulsar el 1964 l’educador, poeta i pacifista mallorquí Llorenç Vidal. Durant aquesta jornada, escoles, instituts i centres educatius d’arreu del món organitzen diferents activitats per difondre els valors de la noviolència i la pau. Plana web del DENIP.

Si voleu consultar les propostes didàctiques d’altres anys o veure els Mapes d’edicions anteriors ho podeu fer aquí.

Ajuda'ns a fer-ne més difusió