22/05/2017

Prou venda d’armes espanyoles a l’Aràbia Saudita i a l’Iraq

La Secretària d’Estat de Comerç compareix demà dimarts al Congrés per explicar les vendes d’armes del 2016

Comunicado de prensa en castellano

La campanya Armes Sota Control exigeix que s’aturi la venda d’armes espanyoles a l’Aràbia Saudita i a l’Iraq


Demana que la Comissió de Secrets Oficials del Congrés dels Diputats examini les actes de la Junta Interministerial que va autoritzar exportacions d’armes a l’Aràbia Saudita i a l’Iraq

Informe El riesgo de la complicidad en la comisión de crímenes de derecho internacional. Análisis de las exportaciones españolas de material de defensa, de otro material y de productos y tecnologías de doble uso 2015 y  2016

Resumen, conclusiones y recomendaciones

Madrid/Barcelona. La campanya Armes Sota Control (Amnistia Internacional, Greenpeace, FundiPau i Oxfam Intermón) denuncia en un informe el risc de la complicitat en la comissió de crims de dret internacional que reflecteixen determinades exportacions d’armes espanyoles el 2015 i el 2016. Les exportacions d’armes espanyoles van superar els 3.924 milions € el 2015 i els 4.362 milions € el 2016.

L’informe analitza les estadístiques oficials de venda d’armes el 2015 i el 2016 i identifica  exportacions preocupants de diversos tipus d’armes en aquest període a l’Aràbia Saudita, Bahrein,  Brasil, Colòmbia, Egipte, l’Iraq, Israel i Turquia, basant-se en el risc substancial que puguin contribuir a cometre o a facilitar greus violacions del dret internacional. Les ONG destaquen les exportacions d’armes a l’Aràbia Saudita i a l’Iraq com a exemple de la necessitat que la Junta Interministerial que autoritza les exportacions d’armes millori l’avaluació de risc de l’ús de les armes contrari al dret internacional.

Les ONG critiquen l’exportació de municions, granades de morter, diversos sistemes i equips i avions a l’Aràbia Saudita per valor de més de 650 milions € en aquest període malgrat el risc substancial que puguin contribuir a facilitar o a cometre greus violacions del dret internacional dels drets humans o del dret internacional humanitari al Iemen. L’altre cas destacat de risc de complicitat en la comissió de crims de dret internacional és l’exportació de municions, granades de morter i vehicles blindats per valor de gairebé 140 milions € a les forces armades de l’Iraq malgrat la deterioració de la situació dels drets humans i el risc de desviament de les armes de manera que caiguin en mans de l’Estat Islàmic. L’informe també identifica 16 operacions més de potencial preocupació sobre les quals cal disposar de més informació.

Les ONG proposen un decàleg de recomanacions al Govern i al Congrés dels Diputats per potenciar la transparència, el control de les exportacions i l’escrutini parlamentari. Entre les recomanacions de les ONG destaca la petició que la Comissió de Secrets Oficials del Congrés dels Diputats examini les actes de les llicències d’armes a l’Aràbia Saudita i a l’Iraq concedides per la Junta Interministerial que regula el comerç d’armes. Per acord del Consell de Ministres del 12 de març de 1987, les actes d’aquest organisme són secretes. Al desembre de 2017 es complirà una dècada de l’adopció de la Llei 53/2007 sobre control de comerç d’armes.

Per a Esteban Beltrán, director d’Amnistia Internacional, “Qualsevol possible venda d’armes a l’Aràbia Saudita que es puguin usar al Iemen és il·legal perquè viola la legislació espanyola i internacional sobre comerç d’armes”. Beltrán reclama al Govern que “no autoritzi vendes d’armes a aquest país, inclòs el possible contracte que l’empresa pública Navantia està negociant per a la construcció de cinc corbetes per a l’armada saudita, mentre existeixi un risc substancial que es podrien emprar per cometre o facilitar violacions greus del dret internacional o ser objecte de desviament”.

Chema Vera, director d’Oxfam Intermón destaca la “catàstrofe humanitària provocada per la guerra al Iemen, que es troba a un pas de la fam i on més de 21 milions de persones necessiten ajuda humanitària per cobrir les seves necessitats bàsiques, en una crisi exacerbada pel bloqueig naval del Iemen”. La coalició encapçalada per l’Aràbia Saudita ha bombardejat escoles, hospitals, mercats i mesquites i ha reconegut haver usat bombes de dispersió en un conflicte en el qual totes les parts han comès greus violacions i abusos.

El Govern espanyol al·lega que en tots els documents d’ús final associats a les llicències aprovades a l’Aràbia Saudita en els anys 2015 i 2016, les autoritats d’aquest país van certificar que els equips i les municions anaven destinats a ús intern i que en cap es reexportarien sense el vistiplau del govern espanyol. Així mateix, l’executiu assenyala que es van reforçar les garanties establertes en els models de certificats d’última destinació des del cop d’estat a Iemen al març del 2015 i de la intervenció de la coalició dels països de la Lliga Àrab.

Mario Rodríguez, director de Greenpeace, demana que s’aclareixi si aquestes garanties “reforçades” són legalment vinculants i que es detalli en què consisteixen. “Ens sorgeixen molts dubtes. Donat el pèssim historial saudita d’ús d’armes al Iemen, amb la comissió de presumptes crims de guerra, els informes sobre desviament d’armes a grups armats a Síria i la presència d’armes espanyoles al Iemen, es planteja un dubte raonable, per la qual cosa demanem al Govern que deixi d’exportar armes a l’Iraq i que aturi les vendes d’armes a l’Aràbia Saudita susceptibles de ser usades al Iemen”. Rodríguez demana a la Secretària d’Estat de Comerç que aprofundeixi en aquests assumptes en la seva compareixença al Congrés demà dimarts i es pregunta quins són els mecanismes de reforç de la verificació de l’ús i si l’ambaixada espanyola a l’Aràbia Saudita està fent seguiment de l’ús d’aquestes armes sobre el terreny.

Jordi Armadans, director de FundiPau, es pregunta com pot garantir el Govern espanyol que les armes exportades a l’Iraq no s’usaran per cometre violacions flagrants dels drets humans i del Dret Internacional Humanitari en el conflicte armat intern iraquià i apunta al risc de desviament i que les armes caiguin en mans de l’Estat Islàmic (EI). “És hora de fer balanç i seguir avançant en la transparència i el control parlamentari del comerç d’armes espanyol”. Per això, amb motiu dels 10 anys de l’adopció de la llei espanyola sobre comerç d’armes, reclama la creació d’una subcomissió parlamentària que dugui a terme una revisió de l’aplicació de la Llei 53/2007 en la qual s’escolti la societat civil i que identifiqui mesures per reforçar els mecanismes de transparència, el control de les exportacions i el control parlamentari.

Ajuda'ns a fer-ne més difusió