05/10/2016

Resolució per prohibir les armes nuclears a l’ONU

Austria presentarà una resolució a Nacions Unides per prohibir les armes nuclears el 2017

 

El Ministre d’Afers Exteriors austríac, Sebastian Kurz, ha anunciat  que el proper mes d’octubre, el seu país, juntament amb altres membres de les Nacions Unides, presentarà una resolució perquè s’iniciïn les negociacions per aconseguir un instrument legalment vinculant per prohibir les armes nuclears el 2017.

En la seva intervenció al debat d’ahir a l’Assemblea General de les NNUU a Nova York, Kurz va afirmar que “l’experiència ens demostra que el primer pas per eliminar les armes de destrucció massiva es prohibir-les per mitjà de normes legalment vinculants.”

Aquest anunci segueix la recomanació feta el mes passat des de Ginebra pel Grup de Treball Obert sobre Armes Nuclears a l’Assemblea General per tal de convocar una conferència el 2017 per negociar “un instrument legalment vinculant” per prohibir les armes nuclears, avançant cap a la seva eliminació total.

La resolució impulsada per Àustria farà que aquesta recomanació tiri endavant establint un mandat formal per a les negociacions. La data límit per sotmetre a discussió la resolució al Primer Comitè de l’Assemblea General, que tracta els tema de desarmament, és el 13 d’octubre.

Seguint la proposta, els països debatran sobre la resolució i la darrera setmana d’octubre o la primera de novembre votaran si l’adopten. Un segon vot de confirmació es farà en la sessió plenària de l’Assemblea General a principis de desembre.

La Campanya Internacional per a l’Abolició de les Armes Nuclears, de la qual FundiPau som membres, celebra l’anunci fet per Àustria “És un gran avenç en els esforços globals per alliberar el món de les armes nuclears. La resolució serà d’una enorme importància històrica,” assegura Jordi Armadans, director de FundiPau.

El tractat que es proposa, situarà les armes nuclears al mateix nivell legat que les altres armes de destrucció massiva, que fa molt de temps que ja estan prohibides per la llei internacional. Serà un pas enorme cap a l’objectiu de l’eliminació,” afegeix.

Més informació

Contacte per a mitjans de comunciació

Lourdes Vergés
lverges@fundipau.org
www.fundipau.org
93 302 51 29

Ajuda'ns a fer-ne més difusió