13/02/2024

Peacetech: la innovació al servei d’una nova agenda de pau. Resum de la IV Jornada Alfons Banda

El dissabte 3 de febrer, en la IV Jornada Alfons Banda – Peacetech: la innovació al servei d’una nova agenda de pau, es va parlar del paper de les xarxes socials en la polarització, de la part positiva i dels riscos de la democratització de les dades i del rol dels algoritmes en el manteniment de les desigualtats, entre d’altres temes. Aquí trobareu:

Extracte de les intervencions
Relatoria visual
Fotos de l’acte

I aquí podeu recuperar la jornada completa.

Extracte de les intervencions

La inauguració de la trobada va anar a càrrec de la presidenta de FundiPau, Carme Suñé i de la directora General de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya, Yoya Alcoceba. Suñé va recordar la figura i el pensament d’Alfons Banda, que fa 10 anys que ens va deixar, recuperant fragments de la seva obra relacionats amb la temàtica de la jornada. Alcoceba va apuntar els reptes que implica la innovació tecnològica i la necessitat d’orientar-la cap a la cultura de pau.

Tot seguit, el director de FundiPau, Albert Caramés, va inaugurar la taula rodona que va comptar amb la relatoria visual de Maria Calvet.

Míriam Juan-Torres, responsable de recerca en democràcia i pertinença de la Universitat de Berkeley va fer èmfasi en el fet que “la tecnologia no és una eina al nostre servei, sinó que vivim immersos en ella”. En aquest sentit, es generen una sèrie de conseqüències com és el paper actiu de les xarxes socials en el procés de polarització afectiva. Juan-Torres va comentar com els algoritmes de les xarxes “estan construïts amb la intenció d’explotar la pitjor part de la psicologia humana”, buscant emocions extremes. La constant exposició a aquestes emocions genera un sentiment d’angoixa continu i a una dessensibilització i apatia cap a la resta. Tot i això, va finalitzar la seva intervenció proposant la construcció de ponts que connectin les persones.

Helena Puig, cofundadora i cap d’estratègia de Build Up, va apuntar la part positiva de la democratització de les dades i la datificació de la democràcia. L’ús d’elements com chatbots, xarxes socials i altres plataformes tecnològiques, va afirmar, poden ser eines per apropar la participació ciutadana als projectes de transformació de conflictes i processos de pau. Alhora, va alertar de la importància d’entendre l’algoritme com un producte social confirmador de prejudicis, fent necessari un treball constant de modulació de contingut per transformar les dinàmiques de polarització afectiva i aconseguir construir un pont digital entre persones i institucions.

“La intel·ligència artificial no és ni intel·ligent ni artificial”. Amb aquesta cita de Kate Crawford, Judith Membrives, responsable de digitalització de LaFede.cat. va iniciar la seva intervenció. Va explicar com els algoritmes són opinions codificades que repliquen i magnifiquen les desigualtats. Enfront d’això, la societat civil ha de tenir un paper fonamental mentre no es pugui separar la tecnologia del sistema en el qual s’està creant i reproduint. Membrives va denúnciar que en l’àmbit educatiu les competències digitals responen a la visió de crear consumidors, no creadors. Va destacar la necessitat de dotar la tecnologia de lògiques d’innovació que no trenquin amb els drets humans, donant lloc a una proposta pública adaptada a les necessitats socials actuals.

La taula rodona va concloure amb un cert positivisme per part d’Helena Puig, que tot i identificar les dissonàncies que s’han derivat de la tecnologia, va considerar que les noves tecnologies són també un element de connexió entre comunitats i una gran font d’informació. Míriam Juan Torres apuntà a una visió sistèmica que ens permeti entendre la complexitat de del tema i fer pressió des de la societat civil. Finalment, Judith Membrives va destacar el paper de les organitzacions com a contrapoder de les big tech, i de la necessitar de potenciar-nos com a transformadors i construir noves alternatives i aliances.

Després del torn de preguntes, la jornada va concloure amb un vermut facilitat per la Cooperativa Mujeres P’alante.

Relatoria visual

Fotos de l’acte

La IV Jornada Alfons Banda ha estat possible gràcies al suport de:

Ajuda'ns a fer-ne més difusió