28/09/2023

Resum de l’Anuari SIPRI 2023 en català i castellà

Noticia en castellano

Ja podeu consultar les versions catalana i castellana del resum de l’Anuari SIPRI 2023 sobre armaments, desarmament i seguretat internacional que cada any traduïm a FundiPau. Per a l’edició del 2023 hem comptat amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya.

En l’edició del 2023, l’anuari destaca el nou rècord històric que va assolir la despesa militar mundial el 2022, en arribar als 2,24 bilions de dòlars, a causa de l’increment de la despesa Europea. Així mateix, també apunta que la venda de les principals empreses d’armes va créixer malgrat els contratemps en la cadena de subministrament.

Pel que fa a les transferències internacionals de grans armes, les importacions d’Europa van augmentar, mentre va créixer el domini dels Estats Units en el comerç mundial en el període 2018–22.

Finalment, en relació amb l’armament nuclear, l’informe alerta que els estats nuclears inverteixen en els seus arsenals a mesura que les relacions geopolítiques es deterioren. D’altra banda, continuen ignorant el fet que des del 22 de gener del 2021 el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears està en vigor.

Resum anuari SIPRI 2023 català.pdf

Resum anuari SIPRI 2023 castellà.pdf

Trobareu tots els resums traduïts a fundipau.org/anuari-sipri/

Tota la informació sobre l’anuari del SIPRI a Sipri.org

L’anuari del SIPRI

L’anuari de l’Stockholm International Peace Research Institut, reconegut arreu del món per polítics, diplomàtics, periodistes, docents i estudiants, és una font d’informació i anàlisi autoritzada i independent sobre armes, desarmament i seguretat internacional. Analitza l’evolució en matèria de seguretat internacional, armes i tecnologia, despesa militar, comerç d’armes i producció d’armament, així com els conflictes armats i la seva gestió, juntament amb les iniciatives per controlar les armes convencionals, nuclears, químiques i biològiques. 

Traduccions fetes amb el suport de:

Ajuda'ns a fer-ne més difusió