20/10/2021

10 anys de la fi d’ETA

Declaració de FundiPau

Com a entitat promotora de la cultura de pau i durant molts anys implicada en la superació de la violència al País Basc, i en el marc del 10è aniversari de la fi de l’acció d’ETA, valorem molt positivament la Declaració del 18 d’octubre feta per part d’Arnaldo Otegi i Arkaitz Rodríguez en nom de Sortu.

Fa molts anys que es van donant passes en l’adéu definitiu de la violència, amb la implicació activa de la societat civil i l’acompanyament internacional. Passes que han donat fruits molt rellevants: fi de la violència, dissolució d’ETA, lliurament de les armes, etc.

Però volem remarcar la importància del contingut de la Declaració del 18 d’octubre elaborada per l’esquerra abertzale representada en Sortu.

Les vides segades per l’acció d’ETA -més de 800 persones assassinades- no poden recuperar-se. I el dolor de tots els seus familiars i amistats no desapareixerà. Però explicitar que tot aquest sofriment no s’hauria d’haver produït és un pas més en la llarga llista de passos que cal fer per a reconèixer les víctimes, recuperar la memòria, reconstruir la convivència i fer més sòlid el futur.

Saludem aquesta Declaració que suposa una deslegitimació definitiva de la violència i que fa una aposta per la cultura de pau i la reconciliació.

Reclamem que, tal com ha exigit reiteradament la societat basca, mai més s’obri un període d’exercici de la violència, ni tampoc de justificació de la mateixa.

Demanem als organismes responsables de l’Estat una revisió crítica i honesta dels diversos episodis de violència institucional que s’han produït en la lluita contra ETA. Mai més, tampoc, la lluita contra la violència i les vulneracions de drets humans es pot fonamentar en l’exercici d’una altra violència i d’unes altres vulneracions dels drets humans.

I avui, per sobre de tot, recordem les víctimes de la violència i acompanyem els seus familiars i persones estimades.

I reivindiquem les persones i entitats que dins i fora del País Basc porten dècades treballant activament per un present i futur de pau.

Barcelona, 20 d’octubre de 2021

Ajuda'ns a fer-ne més difusió