08/11/2012

2013, l’any del Tractat sobre Comerç d’Armes

Després del fracàs de les negociacions del juliol, les Nacions Unides convoquen una nova conferència diplomàtica

Els governs reunits a l'Assemblea General han aprovat convocar una darrera conferència diplomàtica el març del 2013 per aprovar el Tractat sobre Comerç d'Armes. En cas que no hi hagués acord, el text es votaria a l'Assemblea General la propera tardor. La campanya Armes Sota Control, de la qual FundiPau és membre, treballa per aconseguir que el text final sigui el més robust i vinculant possible.

Nota de premsa – 7 de novembre de 2012 – Castellano | English

Els diplomàtics de les Nacions Unides acorden concloure les negociacions per al Tractat sobre Comerç d'Armes (TCA) el 2013.

Els governs van aprovar la resolució de les Nacions Unides per a dur a terme una gran conferència diplomàtica l’any que ve en una votació sense precedents, amb 157 vots a favor, 18 abstencions i cap vot en contra.

Nova York. “Els governs que negociïn el Tractat sobre Comerç d'Armes han de garantir que la conferència diplomàtica de l’any que ve, per a regular els 70.000 milions de dòlars en comerç d’armes, sigui un èxit”, afirma la coalició Armes Sota Control.

Les discussions de les últimes quatre setmanes a les Nacions Unides sobre els pròxims passos que han de donar-se en les negociacions sobre el futur tractat per a regular el comerç de les armes convencionals i la munició, han acabat avui amb l’acord de mantenir noves converses l’any que ve.

Les negociacions prèvies per al TCA, que van tenir lloc durant la Conferència Diplomàtica del mes de juliol, van acabar fracassant després que diversos governs, inclòs el dels Estats Units, bloquegessin l’acord demanant més temps per a negociar l’esborrany.

Aquest dimecres, els diplomàtics han votat a favor de celebrar una conferència final de les Nacions Unides sobre el TCA al març de 2013 amb la controvertida estipulació que el text ha de ser acordat sota la regla del “consens”. Gràcies a la intensa pressió exercida per la societat civil, la resolució inclou la condició que si tots els estats no són capaços d’arribar a un acord al març, les Nacions Unides mantindran el tractat en la seva agenda. Això permetria que el text fos enviat per a la seva votació final a l'Assemblea General de les Nacions Unides a finals de 2013.

“Cada dia se’ns recorda la necessitat de posar el comerç d’armes sota control. A Síria, hem vist créixer la xifra de morts fins a superar els 30.000, amb armes i munició abocades en el país durant mesos. Encara que arribar a un acord l’any que ve és necessari, no volem qualsevol Tractat sobre Comerç d'Armes. Necessitem un tractat que estableixi regles dures per a controlar el comerç d’armes, que salvi vides i que realment converteixi el món en un lloc millor” afirma Jeff Abramson, director del secretariat internacional d'Armes Sota Control.

La Coalició Armes Sota Control ha expressat la seva preocupació sobre la decisió que s’hagi d’arribar a un acord seguint la “regla del consens”, posant en risc anys de converses.

“El Tractat sobre Comerç d'Armes és massa important perquè qualsevol estat pugui exercir el dret de veto. Els diplomàtics corren el risc d’afeblir el text per aconseguir el suport dels escèptics com Egipte, Corea del Nord i Veneçuela. Això no forma part de l’esperit de les converses que iniciem el 2006” afegeix María Pia Devoto de l’Associació per a Polítiques Públiques (Argentina).

La resolució que les Nacions Unides han acordat avui, basarà les futures negociacions en l’esborrany de tractat que va sortir de la Conferència Diplomàtica del juliol de 2012. L’esborrany és una bona base per a un tractat robust, però té algunes manques que s’han de resoldre per garantir que el tractat sigui eficaç.

La coalició està treballant per millorar el text en diversos aspectes. Una de les principals preocupacions és que la munició, un comerç letal de més de 4 mil milions de dòlars anuals que ha de ser més i millor regulat i monitorat, encara no està correctament inclòs en el text. Una altra clàusula podria eximir del tractat aquelles transferències d’armes que siguin catalogades com part d’un “acord de cooperació nacional de defensa”, deixant molts acords actuals i futurs fora de l’abast d’un TCA. Els activistes també estan preocupats perquè el llindar per a denegar una transferència d’armes està actualment massa alt, de manera que algunes transferències irresponsables podrien colar-s’hi.

“Són les veus de l’aclaparant majoria d’estats que volen un tractat sòlid les que s’han d’escoltar. Encara que un tractat que inclogui el major nombre possible d’estats continua sent l’objectiu principal, un text robust es demostrarà molt més efectiu en el futur que un text de compromís que els estats subscriguin però que posteriorment ignorin. L’acord de l’any pròxim ha de ser el que en última instància representi una gran diferència per a les víctimes de la violència armada”, diu Ana Macdonald, Coordinadora de Control Arms en Oxfam.

Ajuda'ns a fer-ne més difusió