18/02/2013

Les vendes de les 100 principals empreses d’armes van disminuir el 2011

El SIPRI fa públiques avui les dades sobre la producció internacional d’armes

Les principals empreses d’armes segons el SIPRI van vendre armes i serveis militars per un total de 410 mil milions de dòlars el 2011, un 5% menys que el 2010. Tot i així, durant el període que va des de l’any 2002, les vendes d’armes d’aquestes empreses s’han incrementat en un 51% en termes reals.

L’Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) fa públiques avui les noves dades sobre la producció internacional d’armes.

De la llista SIPRI Top 100, 74 de les empreses són de l’Amèrica de Nord i de l’Europa occidental i representen el 89% del total de les vendes. 

 
Nota de premsa – 18 de febrer de 2013

Les vendes de les 100 principals empreses d’armes, segons el SIPRI, van disminuir el 2011

Les empreses van seguir diverses estratègies per respondre a les mesures d’austeritat

Nota de premsa del SIPRI, en English i castellano 

Estocolm, 18 de febrer de 2013. Les vendes d’armes i de serveis militars, realitzades per les principals empreses productores d’armes –SIPRI Top 100– van vendre un total de 410 mil milions de dòlars el 2011 segons les noves dades sobre la producció internacional d’armes fetes públiques avui per l’Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

Comparat amb les xifres del Top 100 de 2010, aquest resultat representa una disminució del 5 per cent en termes de dòlars constants. Tot i així, durant el període que abasta des de l’any 2002, les vendes d’armes de les empreses del Top 100 s’han incrementat en un 51 per cent en termes reals.

Les empreses productores d’armes y de serveis militars amb seu a l’Amèrica del Nord i a l’Europa occidental continuen dominant la llista del Top 100, que no inclou les empreses amb seu a la Xina degut a la manca de dades disponibles. Les vendes de las 44 productores d’armes amb base als Estats Units van representar el 60 per cent del total de les vendes d’armes del Top 100. Les 30 empreses amb base a l’Europa occidental van representar el 29 per cent del total.

La disminució de les vendes d’armes durant el 2011 es va deure a diversos factors. Les polítiques d’austeritat i les disminucions, proposades i reals, en la despesa militar, així com els ajornaments en els programes d’adquisició d’armes van afectar el total de vendes d’armes a l’Amèrica del Nord i a l’Europa occidental.  
    
Els conflictes —en particular les disposicions a l’Irak i a l’Afganistan i les sanciones en les transferències d’armes a Líbia—també van jugar un paper en la caiguda de la venda d’armes.

Les empreses segueixen diverses estratègies per mantenir-se competitives

‘Les empreses productores d’armes i de serveis miliars han donat passos per protegir-se de les mesures d’austeritat,’ afirma l’experta en indústria armamentística del SIPRI, la Dra. Susan Jackson. ‘Les empreses estan duent a terme estratègies que s’adaptin als canvis en la percepció d’amenaça que hi ha hagut des del setembre de 2001, mentre miren de mantenir els seus comptes de resultats. Això s’evidencia en el tipus d’adquisicions fetes i en els sectors a qui s’adrecen les empreses.”

La incertesa derivada de les mesures d’austeritat proposades pels governs en el nord global ha portat algunes empreses a buscar l’especialització militar, mentre que d’altres s’han reduït o s’han diversificat en mercats adjacents.

Algunes empreses també han establert filials a l’estranger per accedir a noves fonts d’ingressos a Amèrica Llatina, al Pròxim Orient i a Àsia.

La ciberseguretat emergeix com un mercat clau

L’expansió de les empreses de producció d’armes en el mercat de la ciberseguretat —una clara tendència de les que ocupen les primeres posicions en la llista SIPRI Top 100— és deguda a la creixent importància política i pressupostària de la ciberseguretat com a tema de seguretat nacional.

Empreses com Raytheon, BAE System i EADS Cassidian estan buscant vies d’ingressos alternatives del sector civil mentre mantenen els vincles amb la despesa militar en aquest mercat.         

Les activitats d’aquestes empreses de ciberseguretat se centren en la protecció de dades i de la xarxa, software i serveis; serveis de prova i simulació; serveis de formació i consultoria; i suport operacional. 

 

Ajuda'ns a fer-ne més difusió