09/01/2023

Testimonis de pau en contextos de conflicte

El 30 de gener es commemora el Dia Escolar de la Noviolència i la Pau en record de l’aniversari de la mort de Gandhi.

L’edició del 2023 coincideix que es compleixen 75 anys de la seva mort amb el 60è aniversari (a l’agost) de la ‘Marxa sobre Washington pel treball i la llibertat’, una concentració multitudinària que va representar un punt d’inflexió en la història dels drets civils als Estats Units. En aquella marxa, Martin Luther King va pronunciar el seu famós discurs en què, a partir de la frase ‘tinc un somni’, defensava un món sense discriminacions entre les persones i on es respectessin els drets humans de tothom.

Gandhi i Luther King, en espais geogràfics i temporals diferents però on la violència era molt present, van saber trobar vies alternatives a la confrontació violenta per canviar les coses. Amb eines com la resistència pacífica i la desobediència civil noviolenta van aconseguir modificar el rumb de la història dels seus països. Van ser dues persones revolucionàries que van optar per estratègies alternatives a la violència per assolir objectius justos. Els hem dedicat la proposta didàctica del 2023.

Proposta DENIP 2023 – Testimonis de pau en contextos de conflicte

D’altra banda, si voleu difondre i compartir les diferents activitats que haureu fet durant ja jornada us animem a què enllaceu la plana web on les tingueu penjades al Mapa DENIP 2023 (actiu a partir del 27 de gener). És una eina col·laborativa creada per FundiPau que permet veure d’un cop d’ull totes les activitat que s’han fet durant la jornada i agafar idees.

Mapa DENIP

El DENIP

El Dia Escolar de la Noviolència i la Pau se celebra cada 30 de gener, en commemoració de l’aniversari de la mort del Mahatma Gandhi. El va impulsar el 1964 l’educador, poeta i pacifista mallorquí Llorenç Vidal. Durant aquesta jornada, escoles, instituts i centres educatius d’arreu del món organitzen diferents activitats per difondre els valors de la noviolència i la pau. Plana web del DENIP.

Si voleu consultar les propostes didàctiques d’altres anys o veure els Mapes d’edicions anteriors ho podeu fer aquí.

Ajuda'ns a fer-ne més difusió