Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
28/06/2007

80 governs aposten per un tractat d’armes eficaç

Més de 80 governs d’arreu del món han participat en el procés de consultes organitzat per l’ONU per a l’elaboració d’un Tractat Internacional sobre el Comerç d’Armes. La majoria de països mostren un ampli suport a un tractat eficaç, que protegeixi els drets humans, que respecti el dret internacional humanitari i que aposti pel desenvolupament sostenible.

Nota de premsa – 28 de juny de 2007

Armes sota control
AMPLI SUPORT DELS GOVERNS A UN TRACTAT SOBRE EL COMERÇ D’ARMES

Activistes d’arreu del món celebren una important victòria després que més de 80 governs hagin participat en el procés de consultes iniciat per les Nacions Unides per assolir un Tractat Internacional sobre el Comerç d’Armes.

Actualment, no hi ha controls globals efectius sobre el comerç d’armes. El tractat que es proposa establiria unes normes globals que podrien salvar milers de vides i fer rendir comptes de les seves accions a tots aquells que comercien amb armes de forma irresponsable.

El secretari general de l’ONU, Ban Ki-moon, en una conferència pronunciada a principis de juny a Nova York, va confirmar que el tractat proposat fixaria unes normes internacionals comunes per a la importació, exportació i transferència de totes les armes convencionals. El tractat suposaria una important contribució a la consecució dels objectius humanitaris, de respecte dels drets humans i en matèria de desenvolupament a tot el món, segons va declarar el Secretari General.

Els organitzadors de la campanya Armes sota Control afirmen que s’ha de reconèixer la gran tasca realitzada per la societat civil mundial com un factor fonamental de l’èxit obtingut fins ara en el procés cap al tractat. Armes sota Control ha coordinat més de 100 Consultes Populars a tot el món, en les quals les persones corrents han expressat la seva opinió respecte a allò que hauria d’incloure el Tractat Internacional sobre el Comerç d’Armes.

La majoria dels països on van tenir lloc les consultes, van enviar les respostes a l’ONU i, una gran part, mostra un ampli suport a un tractat que protegeixi els drets humans i el desenvolupament sostenible, alhora que augmenti la seguretat regional.

A Filipines, el país d’on jo procedeixo, el comerç d’armes sense restriccions alimenta els abusos contra els drets humans generalitzats: els homicidis per motius polítics i els atacs contra la llibertat d’expressió són freqüents. Des d’un primer moment, em va semblar que la Consulta Popular seria una eina de campanya important per garantir que es tinguin en compte les veus de les persones corrents. És molt positiu que els governs hagin escoltat les persones que sofreixen la violència armada diàriament“, afirmar Fred Lubang, de l’organització “No Violència Internacional”, en representació de la campanya Armes sota Control.

Durant la setmana passada, dos importants organismes regionals van tornar a expressar el seu suport al Tractat. La Comunitat Econòmica d’Estats de l’Àfrica Occidental (ECOWAS) i el Consell de la Unió Europea (UE) van emetre sengles declaracions públiques en les quals donaven suport a les accions dirigides a regular de manera més responsable i estricta el comerç mundial d’armes.

Acollim amb molta satisfacció les declaracions de suport del secretari general de l’ONU, d’ECOWAS i de la Unió Europea. Ara tots els governs han de garantir que els drets humans, el dret internacional humanitari i el desenvolupament sostenible siguin elements nuclears del Tractat Internacional sobre el Comerç d’Armes, de manera que pugui salvar vides“, afirma Heather Sutton, de l’organització Sou da Paz, del Brasil.

En els pròxims mesos, la Unió Africana, la Comunitat de Desenvolupament Econòmic de l’Àfrica Austral i el Fòrum de les Illes del Pacífic celebraran reunions on assistiran caps d’Estat. Desitgem que aquestes organitzacions regionals es comprometin a donar suport al Tractat Internacional sobre el Comerç d’Armes. Esperem que totes les respostes remeses al secretari general s’estudiïn curosament quan l’Assemblea General de l’ONU celebri nous debats sobre el Tractat a l’octubre d’aquest any“, va declarar Charles Nasibu-Bilali, investigador congolès i activista de la campanya Armes sota Control.

En aquests moments, les respostes dels governs s’estan recopilant i ordenant per al Secretari General. El seu pròxim pas serà establir un Grup d’Experts Governamentals que començarà a treballar formalment sobre el Tractat Internacional sobre el Comerç d’Armes el 2008.

La Campanya Armes sota Control és una iniciativa conjunta d’Amnistia Internacional, Oxfam Internacional i la Xarxa Internacional d’Acció contra les Armes Lleugeres (IANSA), representada a Catalunya per la Fundació per la Pau. Centenars d’organitzacions no governamentals de tot el món treballen a Armes sota Control per reduir la proliferació i l’ús indegut de les armes.

El termini oficial perquè els governs enviessin les seves respostes al Secretari General de l’ONU en relació amb el Tractat Internacional sobre el Comerç d’Armes expirava el 20 de juny, però les respostes que es rebin abans de final de mes s’acceptaran i seran publicades com annexos independents al document de consultes principal.

Contacte per a mitjans de comunicació:
Fundació per la Pau
Lourdes Vergés, tel. 93 302 51 29
lverges@fundacioperlapau.org

www.fundacioperlapau.org