Abolim les Armes Nuclears

Les armes nuclears

Dany catastròfic

De totes les armes creades per l’ésser humà, les nuclears són les més destructives, inhumanes i indiscriminades. Degut al grau de devastació que causen i als seus efectes radioactius — que són persistents, es propaguen i produeix danys genètics gravíssims—, les armes nuclears no es poden comparar amb cap altra arma. Són una amenaça a la supervivència humana. Una sola bomba nuclear detonada sobre una gran ciutat podria matar a milions de persones. L’ús de deu o de centenars de bombes nuclears alteraria el clima global i causaria una fam generalitzada.

Ús, proves i producció

Les armes nuclears s’han usat en la guerra en dues ocasions: a les ciutats japoneses d’Hiroshima i de Nagasaki, l’any 1945. Hi van morir més de 210.000 persones, mentre que moltes més van sofrir lesions greus. Si bé mai s’ha tornat a detonar una arma nuclear sobre una ciutat, existeixen efectes inadmissibles que deriven de la producció, les proves i l’ús d’arsenals nuclears, que moltes persones estan experimentant com una catàstrofe personal i comunitària i que encara avui continua.

Això ha d’augmentar el nivell de conscienciació i promoure accions per eliminar les armes nuclears.

Efectes immediats i de gran abast

Les armes nuclears són úniques pel que fa al seu poder destructiu i per l’amenaça que representen per al medi ambient i la supervivència humana. Alliberen grans quantitats d’energia en forma d’explosió, calor i radiació. No és possible proporcionar cap resposta humanitària apropiada a una deflagració nuclear. A més de causar diversos milions de morts immediates, una guerra nuclear regional que inclogui un centenar d’armes de la grandària de la d’Hiroshima alteraria el clima global i la producció agrícola i ramadera tan seriosament, que més de mil milions de persones quedarien exposades a la fam. D’altra banda, cal tenir en compte que les armes nuclears d’avui són molt més potents que les que els Estats Units van llançar sobre les ciutats japoneses.

L’aproximació humanitària

La Campanya Internacional per a l’Abolició de les Armes Nuclears, de la qual FundiPau som membres, considera que el debat sobre les armes nuclears no s’ha de centrar en els conceptes limitats de la seguretat nacional, sinó en els efectes d’aquestes armes en els éssers humans —la nostra salut, les nostres societats i el medi ambient del qual tots depenem per a la nostra vida i sosteniment—. Els processos que van portar a la signatura de tractats que prohibien les mines antipersones el 1977 i les bombes de dispersió el 2008, van demostrar la importància d’adoptar un discurs basat en l’aspecte humanitari. ICAN ha adoptat una postura similar pel que fa a les armes nuclears i després de més de 15 anys de campanya ha aconseguit que el 7 de juliol del 2017 s’aprovés a les Nacions Undies el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears. Ara cal aconseguir el suport de 50 països per què pugui entrar en vigor.

Efectes immediats 
i de gran abast

Cinc països europeus acullen armes nuclears dels Estats Units al seu territori, com a part del pla de l’OTAN per compartir armes nuclears, i aproximadament 20 països més afirmen que confien en les armes nuclears dels Estats Units per a la seva seguretat. A més, actualment hi ha uns 40 països que tenen energia o reactors nuclears que poden utilitzar-se per a la producció d’armes nuclears. La proliferació del know-how nuclear ha incrementat el risc que més països desenvolupin la bomba.

Nacions que tenen armes nuclears
La Xina, Corea del Nord, els Estats Units, França, l’Índia, Israel, el Regne Unit, Rússia i el Paquistan.

Nacions que acullen armes nuclears
Alemanya, Bèlgica, Itàlia, Països Baixos i Turquia.

Nacions que participen en aliances nuclears
Albània, Austràlia, Bulgària, Canadà,, Corea del Sud, Croàcia, Dinamarca, Eslovàquia, Eslovènia, Espanya, Estònia, Grècia, Hongria, Islàndia, Japó, Letònia, Lituània, Luxemburg, Noruega, Polònia, Portugal, República Txeca i Romani.

Per què prohibir-les

Ha arribat l’hora de signar el tractat

Les armes nuclears són les úniques armes de destrucció massiva que encara no estan prohibides per cap convenció internacional, tot i que són les de major capacitat destructiva. Ja fa molt de temps que s’espera la signatura d’una prohibició global de les armes nuclears, i això es podria aconseguir en poc temps si hi ha la pressió i el lideratge polític suficient.

Els tractats internacionals que s’havien aprovat fins ara (el Tractat de No Proliferació Nuclear del 1968, el tractat INF entre els EUA i Rússia del 1987, el tractat START del 2010, entre d’altres) s’han mostrat completament inoperants i ineficaços a l’hora d’avançar cap al control i abolició. Per això, la societat civil, amb els suport de governs, organitzacions mèdiques i humanitàries, supervivients d’Hiroshima i Nagasaki i altres col·lectius, han treballat per aconseguir un tractat eficaç i definitiu.

El 7 de juliol del 2017, després d’anys de campanyes i negociacions, es va debatre i aprovar a les Nacions Unides el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN). Ara cal que un mínim de 50 països el signin i ratifiquin perquè pugui entrar en vigor i avançar cap a l’eliminació total d’aquest armament.

Prohibició. Posicions nacionals

Tot i que els 9 països amb armes nuclears (els EUA, Rússia, la Xina, França, el Regne Unit, l’Índia, el Paquistán, Israel i Corea del Nord) s’oposen al tractat de prohibició, i la resta de membre de l’OTAN es resisteixen a signar-lo, el procés de signatura i ratificació avança a bon ritme.

Fonaments de l’abolició de les armes nuclears

Les armes nuclears són les més inhumanes i indiscriminades creades per l’home. Violen les lleis internacionals, causen danys greus al medi ambient, generen inseguretat en l’àmbit nacional i global i el seu ús causa el desviament d’una gran quantitat de recursos públics destinats a satisfer necessitats humanes.

Publicacions relacionades

11/07/2013
Posició dels països en relació amb el TPAN
11/07/2013
Impacte de les armes nuclears – en anglès

FundiPau i l’abolició nuclear

FundiPau participa activament en la Campanya Internacional per a l’Abolició de les Armes Nuclears (ICAN) des de l’any 2010. Igualment, ha treballat i ha donat suport a altres iniciatives en favor de l’abolició nuclear.

Col·labora amb FundiPau
Cronologia

2021

 • 14 de juny Més arsenals nuclears i més moderns. Nota de premsa del SIPRI traduïda per FundiPau.
 • 24 de març FundiPau rebutja la decisió del Regne Unit d’augmentar el seu arsenal nuclear
 • Del 23 de març al 8 d’abril Exposició ‘Armes Nuclears #MaisMés!‘ a la Biblioteca can Pedrals de Granollers
 • De l’1 al 20 de març Exposició ‘Armes Nuclears #MaisMés!‘ a la Biblioteca Ramon Bosch de Noya de Sant Sadurní d’Anoia
 • Del 22 al 30 de gener Exposició ‘Armes Nuclears #MaiMés!‘ al Mercat de la Sagrada Família de Barcelona.
 • 22 de gener El 89% de la ciutadania vol l’abolició de les armes nuclears. Avui entra en vigor el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears.

2020

 • De l’1 de desembre del 2020 a l’11 de gener del 2021 Exposició ‘Armes Nuclears #MaiMés!‘ al Mercat de la Muntanyeta de Sant Boi de Llobregat.
 • 24 d’octubre Les armes nuclears, prohibides! S’arriba a les 50 ratificacions necessàries perquè el Tractat de prohibició entri en vigor.
 • 21 de setembre Clam diplomàtic pel desarmament nuclear. Declaració de FundiPau pel Dia Internacional de la Pau.
 • 30 de juliol Llançament de l’Acció ’75 anys d’Hiroshima i Nagasaki #MAIMÉS’ per demanar al Govern espanyol que doni suport al Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nucleas. Acció conjunta de FundiPau i la xarxa Alcaldes i Alcaldesses per la Pau.
 • 15 de juny Armes nuclears més modernes i menys control. Nota de premsa del SIRPI traduïda per FundiPau.
 • 20 de febrer Llançament de la campanya ‘Construïm la pau, de les ciutats al món’ per aconseguir el suport dels municipis al Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears. Web ciutats de pau

2019

 • 17 de juny Menys armes nuclears però més modernes. Nota de premsa del SIPRI traduïda per FundiPau.
 • 15 de maig Cinefòrum ‘Teléfono rojo: volamos hacia Moscú’ amb debat sobre les armes nuclears, a Barcelona
 • 17 d’abril Propostes de pau enviades per FundiPau als partits polítics amb motiu de les eleccions al Congrés i al Senat. Inclou la petició al Govern que es formi, de donar suport al Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears
Notícies relacionades
Nou informe sobre armes nuclears
L’exposició Armes Nuclears 
#MaiMés! a Sant Sadurní d’Anoia