Fem 40 anys! 1983 - 2023

Construïm la pau, de les ciutats al món

Construïm la pau, de les ciutats al món

Amb aquesta iniciativa, FundiPau i la Xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau promovem la implicació de les ciutats en el suport al Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears.

‘Construïm la pau, de les ciutats al món’ demana als municipis que aprovin una moció sobre les armes nuclears i de suport al Tractat sobre la seva prohibició i expressin així el seu compromís amb un món més just, en pau i nuclearment desarmat.

Les armes nuclears són un autèntic perill per a la seguretat de les persones i pobles. Actualment hi ha al món 12.705* armes nuclears, la majoria d’elles amb una capacitat destructiva molt superior a les bombes d’Hiroshima i Nagasaki.

Els municipis tenen un paper determinant i és precisament per aquest motiu que és necessari comptar amb la força de les ciutats per reclamar als estats del món que es comprometin d’una manera clara i precisa amb el desarmament nuclear i que prenguin mesures concretes cap al seu assoliment.

El Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears, adoptat el juliol de 2017 a les Nacions Unides i que entra en vigor el 22 de gener del 2021, prohibeix als països que el ratifiquin, el desenvolupament, la producció o la fabricació d’armes nuclears, així com la seva adquisició, possessió i emmagatzematge en qualsevol circumstància.

*Dades extretes del SIPRI 2022

Les ciutats al món

Malgrat que el tractat no compta ara per ara amb l’aprovació de les potències nuclears ni dels estats membres de l’OTAN, la intenció és que totes acabin reconsiderant la seva postura al tractar-se d’armes contràries al dret internacional humanitari i estigmatitzades per l’opinió pública mundial. La mateixa situació inicial que va ocórrer amb les armes químiques i biològiques, les mines antipersones o les bombes de dispersió.

La campanya es pot seguir a les xarxes socials a través dels coixinets #prohibimarmesnuclears i #ciutatsdepau, un espai on la ciutadania també pot reclamar als seus municipis que donin suport a la iniciativa i reclamin al govern que signi i ratifiqui el tractat.

Ciutats per l'abolició

Ciutats per l’abolició de les armes nuclears

D’ençà de l’aprovació a Nacions Unides, el 2017, del Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears – TPAN, i de la seva entrada en vigor el 2021, milers de ciutats d’arreu del món han manifestat el seu suport a la nova norma internacional, convençudes que davant el risc que suposen aquestes armes, el més sensat i segur per evitar el seu ús és prohibir-les.

Comprova si el teu municipi ha aprovat una moció de suport al TPAN. Si no ho ha fet, pots entrar a la web Ciutats de Pau, descarregar-te el text de la moció i proposar al les formacions polítiques que la debatin i la votin al ple.

Les ciutats són els principals objectius de les armes nuclears. La seva veu és imprescindible per avançar cap al desarmament.

Ciutats que han aprovat una Moció de suport al TPAN

A Catalunya

Aiguafreda
Alguaire
Argentona
Barberà del Vallès
Barcelona
Begues
Calella
Canovelles
Castellar del Vallès
Castellbisbal
Castelldefels
Cervera
Consell Comarcal de l’Alt Empordà
Consell Comarcal del Maresme
Cubelles
Diputació de Barcelona
El Prat de Llobregat
Esplugues de Llobregat
Figueres
Gavà
Gelida
Girona
Granollers
Igualada
La Garriga
La Llagosta
L’Arboç
Les Franqueses
Lleida
Lliçà d’Amunt
Lloret de Mar
Manlleu
Mataró
Masllorenç
Molins de Rei
Mollet del Vallès
Montmeló
Montornès del Vallès
Morell
Olot
Palau d’Anglesola
Pardines
Parets del Vallès
Prats de Lluçanès
Riudellots de la Selva
Rubí
Sabadell
Sant Boi de Llobregat
Sant Carles de la Ràpita
Sant Cugat del Vallès
Sant Feliu de Codines
Sant Feliu de Llobregat
Sant Just Desvern
Sant Martí de Tous
Sant Sadurní d’Anoia
Santa Coloma de Gramenet
Santa Perpètua de Mogoda
Sitges
Tarragona
Terrassa
Tona
Ulldecona
Vallromanes
Viladecans
Vilafranca del Penedès
Vilanova del Vallès
Vilanova i la Geltrú
Vilassar de Dalt

A la resta de l’Estat

A Coruña
Alcoy
Alcúdia
Alzira
Avilés
Binissalem
Burgos
Cádiz
Castiello de Jaca
Ferrol
Fuentes Claras
Gijón
Guadalajara
Monreal del Campo
Santiago de Compostela
Sevilla
Teruel
Zaragoza
Amb el suport de: