01/12/2023

BON 2024!

Fem balanç del 2023 i encetem el 2024 amb nous projectes. Ens hi ajudes?

En iniciar el 2023, seguíem lamentant la situació de guerra a Ucraïna. Des de FundiPau, que defensem i promovem la cultura de la pau i la noviolència, estem convençuts que qualsevol pau justa implica posar la seguretat humana al centre i vetllar per la dignitat i el benestar de les persones. Així ho vam manifestar en aquesta publicació.

Malauradament, acabem l’any essent testimonis de com a l’altra riba de la Mediterrània un vell conflicte enquistat durant dècades entre Israel i Palestina ha tornat a esclatar de la forma més cruenta, inhumana i violenta. Trobem a faltar veus més contundents que des d’una situació d’influència política demanin l’alto el foc definitiu, l’atenció humanitària, l’embargament d’armes, una sortida negociada i la investigació dels crims de guerra. Veus que diguin: Prou! Des de FundiPau vam fer públic un comunicat l’endemà dels atacs de Hamàs contra civils israelians i de la declaració de guerra per part d’Israel i hem fet sentir la nostra veu en diversos articles i entrevistes en mitjans de comunicació.

Aquest any hem commemorat els 40 anys de FundiPau, i ho hem fet amb els valors fundacionals de treballar per la cultura de pau renovats, i amb més força que mai davant la necessitat urgent de compartir-los i amplificar-los. Una mostra d’aquest compromís refermat és la publicació de la nostra proposta ideològica, la qual, hem tingut l’oportunitat de compartir-lo en actes públics arreu del territori, incloent-hi una versió abreujada en format d’aplicatiu electrònic, el qual va ser material de sensibilització durant el festival de música “Cruïlla 2023”. 

També hem difós en les càpsules de vídeo 10 Horitzons de Pau, amb la voluntat de fer-lo arribar a un públic més divers. Aquestes càpsules són fruit de les nostres reflexions internes, de les quals n’han sortit un Pla Estratègic (2023-2026), així com una maleta educativa.

Aquest any hem continuat la nostra tasca de construcció de pau des de diferents projectes. Un dels més destacats ha estat la incidència i sensibilització per la prohibició i eliminació de les armes nuclears. Les activitats de sensibilització s’han concretat en una taula rodona a Barcelona i una publicació. La taula rodona va comptar amb ponents d’ICAN, Greenpeace i la Creu Roja Internacional. La publicació ‘Signatura Pendent’ recull arguments humanitaris, climàtics, polítics i legals perquè els països firmin el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears.  La incidència política s’ha centrat en actuacions a Madrid i a Barcelona, de la mà del director executiu en funcions d’ICAN, Daniel Högsta i juntament amb la recentment creada Alianza por el Desarme Nuclear, de la qual formem part des del seu naixement.  

L’any 2024 ve molt marcat pel Fòrum Català per la Pau, un procés participatiu que busca aplicar una política de pau a Catalunya, així com enfortir el moviment per la pau. FundiPau estem molt implicats en tots els treballs preparatoris: des de l’arquitectura del Fòrum fins a l’elaboració d’un estudi comparat de polítiques de pau a Europa.

Un dels actes més destacats i significatius per a la nostra entitat és la celebració de la IV Jornada Alfons Banda que tindrà lloc el 3 de febrer al matí a Barcelona i a la qual ens agradaria molt que ens acompanyéssiu (escriviu-nos aquí si hi esteu interessats). D’altra banda, el 2024 continuarem la nostra tasca d’incidència i sensibilització sobre l’amenaça nuclear i sobre la necessitat de construcció d’una pau activa i justa. Estem en procés de preparació de nous materials (vídeo divulgatiu, pòdcasts, peça teatral) que permetin que el foment dels valors de la cultura de pau arribin a públics més amplis i diversos.

La base social de FundiPau és la nostra força i el que ens permet caminar cap a una construcció de pau justa i positiva, així avançar cap a una millor convivència i dignitat entre la ciutadania a casa nostra.

Per tot això, et necessitem per contribuir a fer possible els projectes i les activitats previstes pel 2024. Ens hi ajudes?

Formes part del col·lectiu de persones que amb la vostra aportació feu possible el sosteniment de FundiPau perquè puguem dur a terme de forma continuada la nostra tasca per la pau i la noviolència.

Fas possible les accions de sensibilització i incidència política de FundiPau per avançar cap a l’establiment de polítiques públiques de pau eficaces i aconseguir l’eliminació total de les armes nuclears.

Contribueixes a l’elaboració de tota mena de materials divulgatius i educatius (vídeos, pòdcasts, obres de teatre, publicacions, etc.) adreçats a joves i a tota la ciutadania per promoure la cultura de pau.

Ajuda'ns a fer-ne més difusió