Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
01/08/2010

Tocant el tambor contra les bombes de dispersió

Amb una tamborinada a la Plaça de Sant Jaume de Barcelona a càrrec de la Colla de Tabalers del Poble Sec es va celebrar l’entrada en vigor del Tractat de Prohibició de les Bombes de Dispersió

Les ONG que han participat en la campanya per la prohibició d’aquest armament, entre les quals, la Fundació per la Pau, van organitzar diversos actes festius en més de 70 ciutats de tot el món. A Catalunya es van fer actes a Barcelona i a Lloret de Mar. A partir de l’entrada en vigor del Tractat quedarà prohibit l’ús, fabricació, venda i emmagatzematge d’aquestes armes que afecten en un 98% dels casos a població civil.

Després de més de dos anys de campanyes de pressió, conferències internacionals i negociacions, finalment, des de l'1 d’agost, el Tractat de Prohibició de les Bombes de Dispersió és una realitat. A partir d’aquest dia, els estats part estan obligats a aturar la fabricació d’aquestes bombes, a destruir-ne els estocs, a netejar les àrees contaminades i a atendre les víctimes que causen.

Les bombes de dispersió són armes que, llençades per mar, terra o aire, escampen fins a centenars de municions sobre àrees extenses. Una sola bomba pot arribar a devastar l’equivalent a un camp de futbol. El principal problema és que aproximadament un 30% d’aquestes submunicions no esclaten en tocar terra i, durant dècades després d’un conflicte, representen una amenaça per a la vida i l’organització social i laboral dels habitants dels territoris afectats.

Almenys 32 països o regions del món estan afectades per la presència de bombes de dispersió i milers de persones han perdut la vida o han sofert greus mutilacions degut a la seva acció. El 98% d’aquestes víctimes són població civil.

A Catalunya i l’Estat espanyol, els actes de celebració de l’entrada en vigor del Tractat de Prohibició de les Bombes de Dispersió els van organitzar la Fundació per la Pau, Justícia i Pau, el Moviment per la Pau, la Plataforma per la Pau de Lloret de Mar, Setem, i Greenpeace.

TAMBORINADA PER LA PROHIBICIÓ DE LES BOMBES DE DISPESIÓ

A Barcelona:

Dia: diumenge 1 d’agost de 2010
Hora: 11.30 h del matí
Lloc: Plaça de Sant Jaume

Tamborinada a càrrec de: Colla de Tabalers del Poble Sec

Durant l’acte intervindran, Jordi Armandans, de la Fundació per la Pau, Meritxell Bennasar, de Greenpeace i Lucia Oltra, del Moviment per la Pau per explicar el sentit i l’abast de la celebració.

A Lloret de Mar:

Dia: diumenge 1 d’agost de 2010
Hora: 19h
Lloc: Plaça de l’Ajuntament de Lloret de Mar
Durant l’acte intervindran, Maria Josep Parés, del Moviment per la Pau