Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
27/10/2006

L’ONU aprova una resolució històrica per regular el comerç d’armes

Han estat anys d’intensa feina, fins i tot de més d’una decepció, com l’última Conferència de Revisió pel Control de les armes lleugeres, però, finalment, l’esforç i l’activitat intensa de pressió política i de participació de la societat civil ha aconseguit fer realitat que, en el marc de la 61a Assemblea de les NNUU, s’aprovi una resolució que obra la porta a la creació d’un Tractat Internacional per regular el comerç d’armes.

Rebecca Peters, Directora d’Iansa, ha assenyalat que aquesta és una resolució històrica. I, és que, sense cap dubte, aquest és un primer i important pas per poder establir normes internacionals que regulin la venda d’armes convencionals.

Totes aquelles persones que durant aquests anys i, sobretot, aquests últims intensos mesos han posat el seu gra de sorra, afegint la seva foto per plantar cara al descontrol de les armes, així com els diversos col·lectius que treballen d’una o altra manera per denunciar el comerç d’armes, tots plegats, avui estem d’enhorabona.

És important assenyalar que la Resolució ha estat aprovada amb els vots de 139 països i copatrocinada per 116 governs a més d’estar avalada per 15 premis Nobels de la Pau (Mohamad El Baredei, Shirin Ebadi, Perez Esquivel, Dalai Lama, Oscar Arias, Desmond Tutu o Jody Wilians entre altres).

Aquesta Resolució ha comptat amb el suport de tres dels sis majors països exportadors d’armes, com la Gran Bretanya, França i Alemanya, així com també del molts països que comencen a postular-se com potencies emergents en l’exportació d’armes. Estem parlant de Brasil, Bulgària o Ucraïna.

La resolució va estar proposada pels governs d’Argentina, Austràlia, Costa Rica, Finlàndia, Japó, Kenya i la Gran Bretanya. Ara, després de la seva aprovació, es crearà un Grup d’Experts Governamentals que treballarà per examinar la viabilitat, objectius i paràmetres que ha de contemplar aquest Tractat Internacional pel control del comerç de totes les armes convencionals.

Encara ens queda molta feina, i tampoc serà fàcil, però una vegada més s’ha demostrat que la societat civil amb esforç, tenacitat i teixint complicitats pot donar passes endavant per avançar cap un món veritablement molt més segur. La noviolència, els drets humans, la justícia social i el desarmament, són les nostres eines.

Tota la informació de la campanya