SIGNA PER PROHIBIR
LES ARMES NUCLEARS
(en català)
FIRMA PARA PROHIBIR
LAS ARMAS NUCLEARES
(en castellano)

ACTUALITAT
Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears: 1 any!
El 7 de juliol ha fet just un any que les Nacions Unides aprovaven el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears. El 20 de setembre següent el tractat es va obrir a la signatura dels estats.
Un any després, 59 països l’han signat i 12 l’han ratificat. Perquè el text entri en vigor cal que el ratifiquin 50 països.
Publicació sobre l’eliminació de les armes nuclears
El 2017 ha estat un any clau per avançar cap a l’eliminació de les armes nuclears. Després de deu anys de campanya intensa de la societat civil i de l’impuls d’alguns governs, el mes de juliol s’aprovava a les NNUU el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears.
A l’acabar l’any, la Campanya Internacional per a l’Abolició de les Armes Nuclears, rebia el Premi Nobel de la Pau.
FundiPau hem participat activament en la campanya i per donar a conèixer tota la tasca feta durant aquests anys, el procés d’aprovació del tractat i el reconeixement amb el Nobel us presentem la publicació Armes nuclears. Campanya ICAN, tractat de prohibició i Premi Nobel de la Pau 2017 .
Acte de lliurament del Nobel de la Pau a ICAN
El diumenge 10 de desembre de 2017 es va lliurar a Oslo el Premi Nobel de la Pau a la Campanya Internacional per a l’Abolició de les Armes Nuclears. Diversos representants de FundiPau -entitat membre d’ICAN- van participar en els actes organitzats al voltant de la cerimònia. El president i la vicepresidenta de l’entitat, Antoni Soler i Carme Suñé, i el director, Jordi Armadans, formaven part de la delegació.
La Campanya Internacional per a l’Abolició de les Armes Nuclears, Premi Nobel de la Pau 2017
El Comitè Noruec del Nobel reconeix la tasca de sensibilització de la campanya sobre les terribles conseqüències humanitàries de qualsevol us d’armes nuclears.
En els darrers deu anys, la Campanya Internacional per a l’Abolició de les Armes Nuclears (ICAN), de la qual FundiPau som membres, ha alertat sobre els greus perills que suposen les armes nuclears i ha fet campanya per a la seva prohibició global.
Aquesta campanya ha culminat amb l’aprovació, el passat 7 de juliol, del Tractat de Prohibició de les Armes Nuclears per part de les Nacions Unides. El 20 de setembre es va obrir el text a la signatura i ratificació dels estats.
Oberta la signatura del Tractat de Prohibició de les Armes Nuclears
53 Estats signen el tractat a les Nacions Unides el dia de la cerimònia d’obertura.
Les tensions creixents entre els Estats Units i Corea del Nord eleven més que mai el risc de l’ús d’armes nuclears —amb totes les conseqüències humanitàries devastadores que això implicaria. A l’Assemblea General de les Nacions Unides, el president nord-americà Trump, va dir “Si els Estats Units es veuen forçats a defensar-se, no tindrem cap altra opció que destruir completament Corea del Nord.”
En aquest context, la signatura del Tractat de Prohibició de les Armes Nuclears serà una manera ferma per als estats de tot el món de posicionar-se contra les armes nuclears i oferir a la comunitat internacional un camí per alliberar el món d’aquestes armes inhumanes i inacceptables.