Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
11/07/2011

Un pas més cap al Tractat de Comerç d’Armes

Des d’avui i fins el 15 de juliol, té lloc a la seu de les NNUU de Nova York la tercera reunió preparatòria de cara a la Conferència pel Tractat de Comerç d’Armes d’abast internacional. Aquesta trobada, en la qual participa novament la Fundació per la Pau, és clau en el procés que hauria de culminar en un tractat que reguli les transferències d’armes en funció de temes com els drets humans o el risc d’enfrontaments violents.

La reunió se centrarà principalment en la concreció dels àmbits d’aplicació del Tractat i el text resultant  podria definir ja les possibilitats reals, l’orientació i l’abast del futur text. Per això és molt important la pressió que pugui exercir la societat civil en el marc de les negociacions. El dijous 14, les ONG membres de la Campanya ‘Armes Sota Control’ intervindran en las sessió de la tarda.

El procés

La fàcil accessibilitat a les armes i a les municions arreu del món han provocat i provoquen situacions de repressió, violacions de drets humans i abusos sobre la població civil de molts països i regions. Preocupats per aquesta situació, les organitzacions de la societat civil han sabut mobilitzar governs i parlamentaris per demanar una regulació global el comerç d’armes convencionals.

Així, l’any 2006, l’Assemblea General de les NNUU va adoptar una resolució sobre un tractat de comerç d’armes. La resolució demanava als països que manifestessin els seu punt de vista en l’informe de 2007 del Secretari General sobre aquest tema. Més de 100 països ho van fer. El 2008 un grup d’experts governamentals van fer un informe sobre el tema.

El 2009, un grup de treball obert va mantenir dues reunions sobre un tractat de comerç d’armes, que permetia als estats participar en el debat. Es van duu a terme un total de 6 sessions.

A finals de 2009, l’Assemblea General va decidir convocar una Conferència pel Tractat sobre Comerç d’Armes el 2012 per elaborar un instrument legalment vinculant amb els estàndards internacionals comuns més alts possibles per la transferència d’armes convencionals.

L’Assamblea General també va indicar que les 4 sessions que quedaven per fer del Grup de treball obert es considerarien com sessions del Comitè Preparatori (PrepCom) per aquesta conferència.

La primera reunió preparatòria es va celebrar ara fa un any, el juliol del 2010, la segona el març del 2011 i aquests dies se celebra la tercera.