Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
29/04/2010

Adéu a les armes nuclears?

Nova York acollirà una conferència d'ONG i una cimera d'estats

La Fundació per la Pau participa a Nova York en la conferència Per un món lliure d’armes nuclears, organitzada per una xarxa internacional de més de 250 ONG. La trobada té lloc just abans que comenci a la seu de les Nacions Unides la Conferència de Revisió del Tractat de No Proliferació (TNP).

 

NOTA DE PREMSA del 29 d'abril de 2010

Conferència per a l'abolició de les armes nuclears

La Fundació per la Pau participa en la trobada d’ONG prèvia a la cimera del Tractat de No Proliferació Nuclear

Els dies 30 d’abril i 1 de maig, se celebra a Nova York la conferència d’ONG Per un món lliure d’armes nuclears, pacífic, just i sostenible. L’objectiu de la trobada és pressionar els líders polítics perquè avancin efectivament cap a l’abolició de les armes nuclears. La conferència té lloc just abans que se celebri a la seu de les Nacions Unides de Nova York la Conferència de Revisió del Tractat de No Proliferació de les Armes Nuclears (TNP).

Per tal que els governs vegin la implicació i la importància que té aquest tema per a la societat civil, les ONG han previst diverses ponències i activitats. Entre les intervencions més destacades hi ha la del Secretari General de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, que el dia 1 de maig, a les 7 de la tarda s’adreçarà als centenars d’activistes que participaran en la conferència de pau. Trobareu tota la relació d’activitats previstes a: http://peaceandjusticenow.org/wordpress/ .

D’altra banda, el dia 2 s’ha convocat un dia d’acció amb diversos actes, una marxa i un festival de música per la pau: http://peaceandjusticenow.org/wordpress/day-of-action/ .

Les organitzacions participants, entre les quals hi ha la Fundació per la Pau, reclamen a les potències nuclears que compleixin l’article IV del TNP que les obliga a iniciar negociacions per eliminar completament els seus arsenals nuclears. Les ONG creuen que ha arribat el moment d’allunyar-se del militarisme i avançar cap a una seguretat humana i ambiental. De retallar la despesa militar global per finançar les necessitats humanes i la restauració del medi ambient.

La Conferència oficial de Revisió per part dels estats membres del Tractat de No Proliferació de les Armes Nuclears (TNP) se celebrarà del 3 al 28 de maig a la seu de les Nacions Unides de Nova York. Durant la primera setmana de reunions del TNP es lliuraran milions de signatures amb les peticions de la societat civil als líders mundials.

Nota per a editors

El TNP és una fita internacional que té per objectiu prevenir l’expansió de les armes i la tecnologia nuclears, promoure la cooperació en els usos pacífics de l’energia nuclear, i avançar cap a l’objectiu del desarmament nuclear i del desarmament general i complet. Es va obrir a la signatura el 1968 i va entrar en vigor el 1970. El suport de 189 estats, inclosos cinc països amb armament nuclear, confereixen al Tractat el suport multilateral més ampli d’un acord de desarmament. El TNP és considerat com la pedra angular del règim de no-proliferació global però, de moment, no ha aconseguit concretar els seus objectius.