Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
05/11/2007

Cinc ONG llancen un manifest conjunt per aconseguir la prohibició de les bombes de dispersió

5 de novembre, Dia Mundial d’Acció contra les bombes de dispersió

La Fundació per la Pau, Greenpeace, el Moviment per la Pau, Justícia i Pau i la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat uneixen esforços per denunciar les greus conseqüències humanitàries d’aquestes bombes

Coincidint amb la celebració, el 5 de novembre, del Dia Mundial d’Acció contra les bombes de dispersió, cinc ONG llancen el manifest conjunt “Diguem no a les bombes de dispersió”. La Fundació per la Pau, Greenpeace, el Moviment per la Pau, Justícia i Pau i la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat demanaran al Parlament de Catalunya que es pronunciï a favor del procés d’Oslo i al Govern central que prohibeixi l’ús, la fabricació, l’emmagatzematge i la comercialització de les bombes de dispersió.

Aquesta jornada reivindicativa, que organitza la Clusters Munition Coalition a nivell internacional, s’ha convocat just un mes abans que se celebri la Conferència de Viena. La jornada, que se celebra en més de 40 països d’arreu del món, vol servir per cridar l’atenció als ciutadans sobre el terrible impacte de les bombes de dispersió en la població civil, i animar-los a que se sumin a les accions per aconseguir un tractat que les prohibeixi.

La Conferència de Viena és la propera trobada internacional sobre bombes de dispersió del procés d’Oslo i se celebrarà del 5 al 7 de desembre. Allà, els governs discutiran el contingut del futur tractat internacional i és important que la societat civil els hi faci arribar les seves demandes.
D’altra banda, el Parlament Europeu ha aprovat una resolució en suport al procés d’Oslo i a un tractat internacional per prohibir les bombes de dispersió. El text reclama a tots els estats membres de la UE que emprenguin mesures per prohibir l’ús, la producció, l’exportació i l’emmagatzematge d’aquestes bombes.

El 98 % de les víctimes són civils

Les bombes de dispersió són com uns contenidors de municions que una vegada llançats s’obren i deixen caure centenars de càrregues explosives que queden escampades per zones molt àmplies, en molts casos habitades per població civil. Teòricament, les càrregues han d’explotar quan arriben a terra però entre un 5 % i un 30 % dels casos això no passa i queden actives durant molts anys com si fossin mines antipersona. El 98 % de les víctimes que causen són civils que topen amb elles i es produeix l’explosió. Aquest fet fa que continuïn provocant un gran nombre de morts i ferits molt temps després de que s’acabi un conflicte i impedeixen que la població de la zona afectada pugui recuperar els seus cultius i la seva mobilitat.

Manifest “Diguem no a les bombes de dispersió” (pdf, 130 Kb)

Contacte per a mitjans de comunicació:
Fundació per la Pau
Lourdes Vergés, tel. 93 302 51 29
lverges@fundacioperlapau.org

www.fundacioperlapau.org