Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
14/01/2010

Dia Escolar de la Noviolència i la Pau

La Fundació per la Pau proposa materials i activitats per a les escoles

El dissabte 30 de gener se celebrarà una nova edició del DENIP, Dia Escolar de la Noviolència i la Pau. La jornada es convoca anualment per commemorar l’aniversari de la mort del Mahatma Gandhi i recordar la seva tasca en favor de la noviolència i la pau. Escoles i centres educatius d’arreu del món se sumen a la jornada organitzant tot tipus d’activitats per difondre els valors defensats pel pacifista indi.

La Fundació per la Pau s’adhereix a aquesta jornada oferint diversos materials per treballar el DENIP a l’escola, i participant en diverses iniciatives i actes públics.

Propostes de materials

Cartells per la pau. Col·lecció formada per quatre cartells que enfoquen de manera didàctica quatre idees bàsiques: els valors d’una cultura de pau, el desarmament, els conflictes i el treball per la pau.

DVD de les dues edicions del Concurs d'Animacions per la Pau. Cadascun d’ells inclou les animacions guanyadores i les finalistes del concurs. És un document audiovisual molt indicat per organitzar un videofòrum a l’aula. Adreçat especialment a alumnes de secundària.

Exposició de cartells 'SERIOSAMENT… 25 arguments per la pau en còmic'. Es tracta d’una adaptació del còmic que porta el mateix nom, i que inclou les 25 idees del document Cap a una cultura de pau. 25 arguments. Les il·lustracions han estat realitzades per 25 dels millors humoristes gràfics de casa nostra, i alguns de fora.

Pel·lícules per la pau. Es tracta d'una llista que inclou les 21 pel·lícules que apareixen a l’exposició itinerant Cinema i pau. Aquesta selecció vol facilitar al professorat l'elecció dels llargmetratges més adients perquè els alumnes de secundària puguin debatre sobre la presència de la violència al món i el treball per la pau.

Altres recursos

. Plana web del DENIP
. Bloc 'Pausadament. Apunts en brut d'educació per la pau' de Toni Viader, membre de la Fundació per la Pau
. Cap a una cultura de pau. 25 arguments. Fundació per la Pau
. Noviolencia. Plana web de Paco Cascón
. Edualter. Plana amb més recursos d'educació per la pau
. Banc de recursos de l'Escola de Cultura de Pau de la UAB
. La paraula 'pau' en 70 idiomes diferents
. Més recursos en aquesta plana web (tallers, bibliografia, mapes de conflictes, etc.)

Actes  públics

La Fundació per la Pau participarà en diversos actes públics que s’organitzen al voltant del 30 de gener.

Dijous 28/01/10. Acte de presentació dels Cartells per la Pau a Vacarisses. Hi participarà Jordi Armadans, director de la Fundació per la Pau. L’acte es farà a les 17.30 a la Biblioteca El Castell de Vacarisses (c/ Major, 3)

Divendres 29/01/10. Taula rodona Gandhi:la noviolència i els nous rostres de la violència i la injustícia, organitzada per l’Institut Català Internacional per la Pau. Entre els ponents hi haurà l’Alfons Banda, president de la Fundació per la Pau i membre de la junta de govern de l’ICIP. L’Acte es farà al Col·legi de Periodistes a partir de les 18.00.

Dissabte, 30/01/10. Acte en homenatge a Gandhi. Organitzat per la Federació Catalana d’ONG per la pau, a les 18.00 de la tarda a la plaça dels Jardins de Gandhi de Barcelona (Poblenou, carrer de Llull amb Bac de Roda). Antoni Soler, membre del patronat de la Fundació  per la Pau, i especialista en Gandhi impartirà un dels parlaments de la vetllada. També es farà una ofrena simbòlica a l’estàtua de Gandhi i un concert de cant coral.  

Diumenge, 31/01/10. Conferència Eradicar la violència i les guerres és possible a càrrec de Jordi Armadans, director de la Fundació per la Pau. L’acte, organitzat pel Centre de cultura per la pau Can Jonch, de Granollers, es farà al Teatre auditori de la mateixa ciutat a partir de les 18.00. Posteriorment actuarà l’Orquestra de Cambra de Granollers que interpretarà Somnis entre guerres.