Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
24/05/2014

Dia Internacional de la Dona per la Pau i el Desarmament

A Europa, a l’inici dels anys 80, milers de dones es van organitzar i van sortir al carrer per mostrar el seu rebuig a les armes nuclears i la cursa d’armaments. Arran d’aquestes mobilitzacions, les activistes del moviment per la pau van establir el 24 de maig com al Dia Internacional de la Dona per la Pau i el Desarmament.

Les dones que formem part de FundiPau ens volem sumar a aquesta jornada amb la següent declaració:

El 90% de les víctimes dels conflictes armats actuals són civils i d’aquests, la majoria són dones i infants.

Al llarg de la història, moltes dones i col·lectius de dones han actuat, i actuen avui,  com a agents de pacificació, de desarmament, de mediació i de canvi en entorns de conflicte, però el seu paper ha quedat relegat, en la majoria de casos, a l’anonimat.

Davant d’això reclamem:

Que es prioritzi el dret a la vida i a la seguretat humana per davant dels interessos econòmics del sector armamentístics i militar i s’avanci cap al desarmament global.

Que es treballi més activament en la prevenció dels conflictes i en la cerca de vies alternatives a l’ús de la força i la violència en la seva solució.

Que s’apliqui la Resolució 1325 aprovada l’any 2000 pel Consell de Seguretat de les Nacions Unides on es demana que s’incrementi la participació de les dones en els processos de pau i urgeix a incloure les perspectives de gènere en tots els esforços de pau i seguretat.

I reconeixem:

L’esforç constant i eficaç de les organitzacions de dones d’arreu del món que treballen per la pau, la reconciliació, la solució noviolenta dels conflictes i el desarmament i les encoratgem a continuar la seva tasca. Alguns exemples en són Wilpf , Women in black  el Woman Peacemakers program  o la Woman for Peace coalition.