Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
22/04/2015

FundiPau a la 20a Fira per la Terra

25 i 26 d’abril, Parc de la Ciutadella i passeig Lluís Companys de Barcelona

• El 27 d’abril comença a les Nacions Unides la conferència de revisió del Tractat de No Proliferació Nuclear (TNP)

• L’acció central del diumenge a la Fira reclamarà l’abolició de les armes nuclears

Els propers dies 25 i 26 d’abril, FundiPau participarem activament a la 20a Fira de la Terra de Barcelona on demanarem als ciutadans que se sumin a les reivindicacions de persones, organitzacions i governs d’arreu del món per aconseguir la prohibició de les armes nuclears.

Aquest any es compleixen 70 anys de les bombes d’Hiroshima i Nagasaki on van morir més de 200.000 persones i centenars de milers van quedar ferides i mutilades. Els seus efectes encara perduren. Malgrat això, avui, hi ha 16.000 caps nuclears al món, molt més potents que els de fa 70 anys. El 1968 es va signar el Tractat de No Proliferació Nuclear (TNP) que comprometia els estats que no disposaven d’armes nuclears a no desenvolupar-ne, i els estats que les tenien a desarmar-se progressivament. 40 anys després, el TNP no ha assolit els seus objectius i l’amenaça d’una explosió nuclear és encara ben viva.

Per aquest motiu, l’acte central de la Fira, l’acció popular del diumenge, se centrarà en la reclamació: Abolim les armes nuclears!

FundiPau a la Fira per la Terra

Dissabte 25 d’abril, a les 17.00. Xerrada ‘Per un món lliure d’armes nuclears’. A càrrec de diversos membres de FundiPau. A l’INS Verdaguer (Parc de la ciutadella s/n)

Diumenge 26 d’abril, a les 12.00: Abolim les armes nuclears, acte central i popular de la Fira per la Terra Al Passeig Lluís Companys

Dissabte 25 i diumenge 26 d’abril, de 10.00 a 21.00: estand de FundiPau on us podreu informar sobre la situació actual de l’armament nuclear al món, els efectes d’aquestes armes i sobre les accions que estem duent a terme com a membres de la Campanya Internacional per a l’Abolició de les Armes Nuclears (ICAN). Al Parc de la Ciutadella (Passeig dels Til•lers)

El TNP

Del 27 d’abril al 22 de maig es farà a Nova York la novena conferència de revisió del TNP, un tractat que no ha aportat cap progrés significatiu en matèria de desarmament nuclear des de la darrera reunió del 2010. Més aviat al contrari, els cinc Estats que tenen armes nuclears i que són membres del Tractat – els Estats Units, Rússia, la Xina, França i el Regne Unit— estan invertint significativament en la millora dels seus arsenals nuclears, amb la clara intenció de mantenir-los durant unes quantes dècades més. Aquest fet ha provocat que molts estats que no tenen armament nuclear busquin noves vies per a la prohibició i l’eliminació que no estiguin exclusivament en mans dels països del TNP. La societat civil internacional també s’ha organitzant en diferents coalicions com la Campanya Internacional per a l’Abolició de les Armes Nuclears (ICAN) de la qual FundiPau és membre.

La Fira per la Terra és la principal activitat que es fa al nostre país per celebrar el Dia de la Terra (Earth Day). Es celebra el 22 d’abril a tot el món, i a Catalunya el cap de setmana més proper al Dia de la Terra. La xarxa Earth Day (amb seu a Washington) coordina les celebracions a nivell mundial.