Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
21/09/2007

La despesa militar mundial creix un 37% en 10 anys

Coincidint amb la celebració avui del Dia Internacional de la Pau, la Fundació per la Pau presenta el resum en català de l’Anuari SIPRI 2007. Aquest prestigiós informe, elaborat per l’Stockholm International Peace Research Institute, mostra com la despesa militar mundial ha augmentat un 37 % en deu anys i les transferències internacionals d’armes s’han incrementat un 50 % en quatre anys.

Descarregar l’informe (pdf, 270 Kb)

NOTA DE PREMSA – 21 de setembre de 2007, Dia Internacional de la Pau

LA DESPESA MILITAR MUNDIAL CREIX UN 37% EN 10 ANYS

La Fundació per la Pau presenta la versió catalana del resum del prestigiós anuari SIPRI sobre pau i seguretat

Coincidint amb la celebració del Dia Internacional de la Pau, la Fundació per la Pau presenta per segon any consecutiu la traducció al català del resum del prestigiós anuari SIPRI sobre armament, desarmament i seguretat internacional. En la nova edició del 2007, l’Stockholm International Peace Research Institute posa de manifest com en els darrers deu anys (1997–2006) la despesa militar mundial ha crescut un 37 % i es va situar el 2006 en els 1,204 bilions de dòlars.

El SIPRI Yearbook 2007 destaca especialment l’increment d’inversions militars realitzat per la Xina que amb gairebé 50.000 milions de dòlars de despesa l’any 2006 es va convertir en el primer inversor militar d’Àsia –seguida de prop pel Japó i l’Índia–, i en el quart del món.

Els Estats Units es mantenen com els líders indiscutibles i destacats d’aquest trist rànquing d’inversions amb una depesa militar l’any 2006 de prop de 530.000 milions de dòlars.

“La lògica que s’amaga sota la despesa militar creixent dels governs es basa en un concepte de seguretat tradicional, limitat i obsolet, que la vincula estretament a les amenaces de conflicte armat entre estats. Les anàlisis recents del SIPRI en el camp de la seguretat admeten una gamma de riscos no tradicionals que no es poden abordar amb mitjans militars. Cal superar les polítiques de seguretat ancorades en la lògica militarista” afirma Jordi Armadans, director de la Fundació per la Pau.

L’informe també destaca que durant el 2006 hi va haver un 50% més de transferències internacionals d’armes convencionals per volum, que el 2002 i que la Xina i l’Índia van ser els majors importadors d’armes. Els Estats Units i Rússia, en van ser els majors subministradors.

Potències nuclears al món

Segons el recull anual del SIPRI de les potències nuclears al món, els Estats Units, Rússia, França, el Regne Unit i la Xina junts tenien més de 26.000 caps nuclears a començaments del 2007. Tot i que el nombre total de caps s’està reduint gradualment, aquests cinc països estan realitzant o planificant grans programes per actualitzar els seus arsenals nuclears. Segons els investigadors del SIPRI “les decisions preses pels cinc membres permanents del Consell de Seguretat de les Nacions Unides mantindran les armes nuclears en els seus arsenals fins més enllà del 2050”.

Conflictes armats al món

El 2006 hi havia en actiu els mateixos 17 principals conflictes armats en els mateixos 16 emplaçaments que el 2005. Cap dels conflictes en actiu tenia abast interestatal. Per segon any consecutiu, Àsia va ser la regió que va enregistrar la xifra més alta de conflictes armats greus. Els 17 conflictes van ser: Burundi, Sudan, Uganda, Colòmbia, Perú, EUA, Rússia (Txetxènia), Iraq, Israel, Turquia, Afganistan, Índia (Caixmir), Myanmar, Nepal, Filipines, Filipines (Mindanao), Sri Lanka.

Manteniment de la pau

El 2006 es va desplegar més personal en missions de manteniment de pau que en cap altre any anterior. Les despeses en missions de pau van assolir també uns nivells sense precedents. Hi va haver 60 missions de pau actives durant tot l’any o bé una part de l’any, 20 encapçalades per l’ONU, 33 per organitzacions o aliances regionals i 7 per coalicions ad hoc.

Sense tenir en compte la força multinacional de l’Iraq, el 2006 es van desplegar 167.600 efectius militars i civils en 59 missions de pau, un increment d’un 28 % respecte els desplegaments del 2005.

L’ONU continua essent el principal actor en les operacions de pau. Va desplegar més del doble del personal que havia desplegat el 2000.

Pel que fa als costos que es coneixen de les missions de pau de l’ONU, la UE, i l’OTAN, es van situar el 2006 en la xifra rècord de 5.500 milions de dòlars.

Els nous riscos

En el món actual cada vegada s’utilitza més el concepte de risc per tractar dels problemes relacionats amb la seguretat i la supervivència humanes. Aquests riscos, cada vegada més diversos i que s’allunyen de la visó tradicional de la seguretat, posen en dubte l’eficàcia dels mitjans militars per afrontar-los.

En la seva anàlisi sobre l’evolució de la pau i la seguretat al món, armament i desarmament durant el 2006, el SIPRI Yearbook destaca la necessitat de fer una nova i àmplia aproximació als temes relacionats amb la seguretat humana que pugui fer front als riscos del món d’avui: energia, terrorisme internacional, conflictes armats i control democràtic dels serveis d’intel·ligència entre d’altres.

El SIPRI és un institut internacional independent de reconegut prestigi. Està especialitzat en temes de seguretat internacional, armes i desarmament i des de l’edició del 2006, la Fundació per la Pau tradueix al català el resum del seu informe anual. Eines com aquesta permeten conèixer i situar bé el problema de la proliferació de les armes i contribueixen a posar de manifest com aquest fet incrementa la inseguretat mundial i les situacions de violència en molts països.

Es pot consultar l’Anuari SIPRI 2007 complet a: http://yearbook2007.sipri.org i el resum en català a:
www.fundacioperlapau.org/arxiu_documental/documents/190907_sipri_07.pdf

Si esteu interessats a rebre un exemplar en paper del resum en català adreceu-vos a:

Contacte per a mitjans de comunicació:
Fundació per la Pau
Lourdes Vergés, tel. 93 302 51 29 / 677 049 275
lverges@fundacioperlapau.org

www.fundacioperlapau.org