Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
28/03/2007

La Fundació per la Pau tradueix al català el resum del prestigiós anuari SIPRI sobre pau i seguretat

La despesa militar mundial creix un 34% en els darrers deu anys

La Fundació per la Pau publica per primera vegada en català el resum del prestigiós Anuari SIPRI sobre armament, desarmament i seguretat internacional, que també es pot consultar en espanyol, anglès, francès, alemany, holandès i suec a
http://www.sipri.org/contents/publications/pocket/pocket_yb.html.
El SIPRI, Stockholm Internacional Peace Research Institute, publica aquest informe anual des de l’any 1966 amb l’objectiu de promoure la transparència pel que fa a la seguretat i el control de les armes i contribuir a la prevenció i a la solució pacífica dels conflictes.

Les armes, un negoci a l’alça

Segons les dades de l’informe SIPRI 2006, la despesa militar mundial ha crescut un 34% en els darrers deu anys (1996-2005) i la venda d’armes per part de les cent empreses mundials d’armament més importants ha crescut un 15%.

D’altra banda, l’estudi mostra també un creixement sostingut des de l’any 2000, tant del volum de vendes com del valor financer del comerç internacional d’armes. El volum d’armes transferides el 2005 va ser un 30 per cent més alt que el 2000 i ha pujat dels 27 -34 mil milions l’any 2001 als 44–53 mil milions el 2004.

“La tendència a l’alça en tots els indicadors de l’economia de defensa mostra que les polítiques de seguretat continuen ancorades en la lògica militarista” afirma Jordi Armadans, Director de la Fundació per la Pau.

Conflictes més difícils de resoldre

En l’anàlisi dels conflictes contemporanis i de les operacions multilaterals de pau, l’Anuari SIPRI destaca la complexitat creixent de les accions de pacificació, particularment a l’Àfrica. Conflictes com els d’Iraq i Darfur (Sudan) posen en evidència com el creixement de grups armats no estatals complica la gestió i la resolució pacífica d’algunes de les crisis més dramàtiques del món d’avui.

Desarmament nuclear

L’anuari exposa també els reptes de la comunitat internacional per al control i no-proliferació de les armes nuclears, analitzant la polèmica generada per Iran l’any 2005, quan va posar fi a la suspensió del seu programa d’enriquiment d’urani. Igualment, la fabricació d’armes nuclears no ha parat de créixer: les dades de 2005 indiquen que s’han fabricat unes 440 bombes nuclears en vuit bases de sis països europeus de l’OTAN per ser utilitzades per la mateixa aviació de l’OTAN i la dels Estats Units.

El SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) és un institut internacional independent de referència en la recerca sobre temes de pau i conflictes, especialment sobre el control de les armes i el desarmament. Va ser fundat l’any 1966 per commemorar dels 150 anys de pau ininterrompuda a Suècia i el 2006 ha celebrat el seu 40è aniversari.

La Fundació per la Pau considera que la traducció al català d’aquesta edició de butxaca de l’informe SIPRI 2006, és una important aportació per a la divulgació i sensibilització a favor de la cultura de pau a Catalunya.

Es pot consultar l’anuari 2006 complet SIPRI a http://yearbook2006.sipri.org.

Contacte per a mitjans de comunicació:
Fundació per la Pau
Lourdes Vergés, tel. 93 302 51 29
lverges@fundacioperlapau.org

www.fundacioperlapau.org