Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
12/10/2012

La Unió Europea, Premi Nobel de la Pau 2012

Valoració de la Fundació per la Pau

El Norwegian Nobel Committee ha atorgat el guardó per la pau a la Unió Europea per la contribució de la institució i els seus precursors a l'avenç de la pau i la reconciliació, la democràcia i els drets humans a Europa durant sis dècades. La Fundació per la Pau valora el paper de la UE després de la 2a Guerra Mundial en la conformació d'un espai de diàleg i reconciliació, però lamenta que el premi no s'atorgui a col·lectius i persones que, sense tanta projecció ni ambivalències, treballen per la pau i la noviolència.     

Valoració de la Fundació per la Pau

És ben cert que per a Europa, la UE ha significat un pas de gegant després de segles de guerra. La promoció de la democràcia, la reconciliació i la resolució de conflictes sense violència han avançat molt a Europa des de la creació de la UE.

Però tampoc es pot obviar que des de la UE s'ha fallat en la defensa dels Drets Humans fora del marc de la UE, s'han mantingut i es mantenen relacions diplomàtiques i comercials amb dictadures i règims opressius i que, per exemple, s'ha donat un suport actiu a la indústria militar europea i s'han impulsat costossíssims programes de creació de noves armes ofensives.

A la Fundació per la Pau creiem que hi ha moltes altres organitzacions i persones de la societat civil que es mereixen molt més rebre el Premi. Persones i col·lectius que, en condicions molt dures i adverses, es juguen la seva vida per defensar els drets humans des d'una opció no-violenta. O organitzacions i campamanyes que promouen canvis necessaris en la construcció de la pau. Aquests són els que necessiten i es mereixen el reconeixement que suposa rebre un Premi Nobel de Pau, no pas institucions públiques amb molta projecció i moltes contradiccions pel que fa a la seva política.

Nota de premsa en anglès del Comitè Nobel.