Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
23/05/2017

Publicat l’esborrany del tractat per prohibir les armes nuclears

Esborrany del Tractat de Prohibició de les Armes Nuclears

La Campanya Internacional per a l’Abolició de les Armes Nuclears, i FundiPau com a membre, donem la benvinguda a la publicació, aquest dilluns, de l’esborrany del tractat per prohibir les armes nuclears, una fita essencial després d’anys d’esforços per prohibir aquestes armes indiscriminades de destrucció massiva i un pas important cap a la seva eventual eliminació.

Beatrice Fihn, la directora d’ICAN assegura que “el llenguatge que empra l’esborrany és contundent i prohibeix categòricament les armes nuclears. La presidenta de les negociacions, l’ambaixadora Elayne Whyte Gomez, ha inclòs els elements clau acordats el mes de març. I mentre esperem que es debati el text en el marc del procés que avança, confiem que aquest document aporti una bona base per adoptar un tractat el 7 de juliol.”

Antoni Soler, president de FundiPau, assegura que “Estem particularment contents que el text parteixi dels principis humanitaris i que es basi en prohibicions prèvies d’armes inacceptables com les armes biològiques i les químiques, les mines antipersones i les bombes de dispersió.”

Ara els països encaren la tasca de finalitzar el tractat en la segona sessió de negociacions, que comença el 15 de juny i acaba el 7 de juliol.

Segons Jordi Armadans, director de FundiPau, “Ara que hi ha l’esborrany, els països amb armes nuclears i els països amb aliances nuclears haurien d’aprofitar l’oportunitat d’implicar-se de de forma productiva en aquestes discussions. El fet que no hi participin mina qualsevol objecció que puguin tenir una vegada el document s’hagi tancat. La seva implicació seria una prova del seu compromís amb un món lliure d’armes nuclears.”

Més de 130 països van participar en la primera sessió de negociacions el mes de març, quan els participants van compartir les seves posicions inicials i els objectius per al llenguatge del tractat. Gairebé tots es van centrar en el cost humanitari de l’ús de les armes nuclears i en l’amenaça que suposen per a tots els països. La majoria van comparar un tractat de prohibició de les armes nuclears a prohibicions anteriors de les armes químiques o biològiques, les mines antipersones i les bombes de dispersió, que han tingut un impacte significatiu i han canviat el comportaments internacional.

Beatrice Fihn conclou: “Les armes nuclears són èticament inacceptables al segle 21. Pensades per matar civils de forma indiscriminada, aquesta tecnologia dels anys 40 cada dia  posa incomptables vides en risc. La seva existència continuada mina la credibilitat moral de tots els països que confien en elles. Un tractat per prohibir-les, com a primer pas cap a la seva eliminació, tindria un impacte real i durador.”