Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss

Rescatant la pau a Guatemala

Com fer de la pau signada una realitat?

Guatemala va voler iniciar una nova etapa ara fa deu anys, amb la signatura dels acords de pau, però la realitat és ben diferent. Es cometen greus violacions de drets humans i la violència armada forma part de la quotidianitat.

Cada any hi ha 5.000 morts violentes: la majoria de les víctimes són joves de fins a 25 anys i el 80% de les morts ho són per arma de foc. Es calcula que hi ha 1.800.000 armes il legals.

La fragilitat de la democràcia ha quedat palesa amb la campanya electoral del passat mes de setembre, durant la qual més de 40 polítics, simpatitzants o militants de partits polítics van ser assassinats. Els cossos de seguretat fomenten la inseguretat en veure’s implicats en xarxes de crim organitzat i en execucions extrajudicials.

A més, la inseguretat dels activistes de drets humans està assolint proporcions alarmants: son víctimes d’amenaces, fustigació, càrrecs infundats, agressions i, fins i tot, homicidi.

IEPADES, una experiència constructiva i necessària

L’Instituto de Enseñanza para el Desarrollo Sostenible (IEPADES) porta més de 10 anys treballant per la pau i la democràcia a Guatemala fent especial èmfasi en la necessitat de construir una societat no violenta capaç de resoldre els seus conflictes mitjançant la participació pacífica de la ciutadania.

Les seves principals àrees de treball són:

  • El control d’armes, la seguretat preventiva i la formació de la policia comunitària.
  • L’anàlisi de les polítiques públiques sobre defensa i seguretat.
  • El poder local i el desenvolupament comunitari, incidint en la productivitat agrícola i la comercialització rural.

Tot això promovent la mobilització de la societat civil i la implicació dels poders públics, i buscant pràctiques innovadores que permetin superar la por i construir un país sense violència.

Acte públic en pdf i mp3

Aquí trobareu la transcripció i l’àudio de l’acte públic de la conferència que van dur a terme les membres d’IEPADES

  • Carmen Rosa de León-Escribano, directora
  • Mayda de León Wantland, coordinadora del Programa de Control d’Armes

L’acte va tenir lloc el dimecres, 28 de Novembre, a les 19 hores a l’Auditori de la Universitat Pompeu Fabra, edifici Rambla.

Transcripció en pdf (13 pàgines, 105 Kb)

.