Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
04/09/2018

Reunió d’Armes Sota Control i el Govern espanyol

Armes Sota Control demana al Govern espanyol que cessi tota la venda d’armes a Aràbia Saudita abans de finalitzar setembre

Comunicado de prensa en castellano

• Valoren positivament que el Govern revisi les exportacions d’armament a Aràbia Saudita i esperen que, mentrestant, aturi l’enviament d’armes
• Lamenten que en el cas d’Israel prossegueixi la venda d’armes
• Reiteren la necessitat d’avançar en mesures per aconseguir un major control i transparència del comerç d’armes

La campanya Armes Sota Control (Amnistia Internacional, FundiPau, Greenpeace i Oxfam Intermón) s’ha reunit aquest dimarts 4 de setembre amb Xiana Méndez Bértolo, Secretària d’Estat de Comerç, amb la finalitat d’abordar la venda d’armes a Aràbia Saudita i Israel i millorar el control, transparència i l’aplicació de la normativa sobre comerç d’armes. El govern ha confirmat a les organitzacions que està revisant les exportacions d’armes a Aràbia Saudita, i que prendrà una decisió al llarg d’aquest mes. Armes Sota Control espera que aquesta decisió comporti el cessament de totes les exportacions d’aquells productes que puguin ser utilitzats per cometre o facilitar crims de dret internacional contra la població civil al Iemen.

Les organitzacions lamenten que, pel que fa a Israel, el govern no vegi necessari adoptar noves mesures, per la qual cosa no hi haurà canvis en la seva política d’exportacions.

La campanya ha valorat positivament que s’hagi obert un espai de diàleg a alt nivell amb el govern espanyol sobre comerç d’armes per primera vegada des de fa diverses legislatures, i que s’hagi acordat mantenir una reunió anual entre govern i societat civil després de la publicació de l’informe de les estadístiques oficials de venda d’armes des d’Espanya.

Les organitzacions també han traslladat a la Secretària d’Estat de Comerç la necessitat de posar fi al secretisme amb què es duen a terme algunes d’aquestes operacions malgrat els indubtables avanços en transparència sobre comerç d’armes dels últims anys. Per a això, han reiterat la necessitat d’avançar en la transparència de les decisions que pren la Junta Interministerial de Material de Defensa i Doble Ús, òrgan que mensualment aprova les operacions de venda d’armes, i que es reunirà novament el proper 19 de setembre.

Més informació

Amnistia Internacional, FundiPau, Oxfam Intermón i Greenpeace són les quatre ONG que impulsen la campanya Armes Sota Control a Espanya des de fa més de deu anys. Treballen en aliança per denunciar el risc que s’autoritzin exportacions d’armes a països en conflicte o que violen els drets humans i s’encarreguen de fer seguiment del desenvolupament de la llei i la seva aplicació perquè suposi un veritable avanç en matèria de control i transparència.

La Secretària d’Estat compareixerà aquest divendres davant la Comissió de Defensa del Congrés dels Diputats. En aquest sentit, les organitzacions demanen als grups parlamentaris que instin al govern a posar fi a les exportacions d’armes a països, entre ells Aràbia Saudita i Israel, en els quals existeixi el risc que puguin ser usades per cometre greus violacions o abusos cap als drets humans o crims de dret internacional.

Espanya va exportar el 2017 armament per un valor superior als 4.000 milions d’euros, dels quals 270 milions van ser a Aràbia Saudita i 1,4 a Israel. El primer país encapçala una coalició internacional que intervé des de fa més de tres anys en una cruenta guerra al Iemen que està causant milers de morts entre la població civil, sent ja la major crisi humanitària del moment, i Israel ha estat denunciat per la violació sistemàtica de drets humans als territoris ocupats.

Les ONG han lliurat a la Secretària d’Estat més de 100.000 signatures recollides en els últims mesos, exigint al Govern que pari la venda d’armes espanyoles a Aràbia Saudita i Israel.