Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
11/11/2008

Un centenar d’Hibakusha visiten Barcelona

Dimarts, 11 de novembre, un centenar d’Hibakusha (supervivents de les bombes atòmiques d’Hiroshima i Nagasaki) van arribar a Barcelona a bord del Peace Boat. Durant la seva breu estada a Catalunya van rebre diversos representants de les institucions i de la societat civil catalana i van visitar alguns espais emblemàtics de la ciutat comtal i de Granollers.

L’escala a Barcelona, d’un dia de durada, s’inscriu en el marc del “Viatge Global per un Món Lliure d’Armes Nuclears” endegat per l’ONG Peace Boat, amb seu central al Japó. El centenar d’Hibakusha que viatgen al vaixell fan escala en uns 20 països d’arreu del món, on presenten el seu testimoni i experiència personal del bombardeig per tal de sensibilitzar i mobilitzar la ciutadania per abolir les armes nuclears.

Durant la seva visita a Barcelona, al matí van celebrar una roda de premsa a bord del vaixell i posteriorment van visitar la Plaça de Sant Felip Neri. Tot seguit van ser rebuts a l’Ajuntament de Barcelona per l’alcalde accidental, el Sr. Carles Martí, a qui demanaren que donés suport al Protocol d’Hiroshima i Nagasaki en favor del desarmament nuclear. Al vespre es va celebrar una recepció a bord del vaixell que va comptar amb la presència del President del Parlament, el Sr. Ernest Benach i d’altres representants de les institucions i de la societat civil catalana. Paral·lelament, un grup de vint Hibakusha van passar el dia a Granollers on realitzaren diverses activitats organitzades per Can Jonch – Centre de Cultura per la Pau, de la capital del Vallès Oriental.

Peace Boat és una organització no governamental i no lucrativa, d’àmbit internacional que treballa per promoure la pau, els drets humans, el desenvolupament just i sostenible i el respecte pel medi ambient. Peace Boat desenvolupa moltes de les seves activitats mitjançant l’organització de creuers educatius per la pau a bord d’un gran vaixell. El vaixell crea un espai neutral i mòbil que permet als seus par­ticipants superar fronteres i iniciar relacions de cooperació i diàleg a mar obert i als ports que visiten.

El “Viatge Global per un Món Lliure d’Armes Nuclears – Projecte Hibakusha Peace Boat”

Amb l’objectiu de mobilitzar la ciutadania global a favor d’abolir en la seva totalitat les armes nuclears, l’ONG Peace Boat realitza el “Viatge Global per un Món Lliure d’Armes Nuclears – Projecte Hibakusha Peace Boat”. És cabdal que el major nombre de persones tingui contacte amb la delegació d’Hibakusha a fi d’escoltar de primera mà la destrucció i el sofriment que representen les armes nuclears. A través d’intercanvis amb membres d’ONG, joves, ciutadans/es en general i víctimes de guerres en altres llocs del món, els Hibakusha actuen no sols com a educadors per a la pau i el desarmament, creant cons­ciència sobre els perills de les bombes atòmiques i sobre el cost humà de les guerres, sinó que també les seves veus s’uneixen a d’altres moltes que incessantment estan demanant l’abolició d’aquestes armes i la creació d’una visió de pau i d’estabilitat global que no depengui de l’ús de la força.

A més de filmar i de produir un document amb els testimonis dels i les Hibakusha durant el seu temps a bord, s’organitzen esdeveniments públics a tots els ports visitats durant el recorregut, així com progra­mes d’intercanvi amb la societat civil en general i amb representants governamentals que treballen en te­mes de desarmament.

Precisament, una delegació de quatre Hibakusha que va ser a Barcelona el mes d’octubre com a visita prèvia a l’arribada del vaixell, va anar a la seu de les Nacions Unides a Nova York on va realit­zar una presentació en el Comitè sobre Desarmament i a Seguretat Internacional de l’Assemblea General.

El Projecte Hibakusha es desenvolupa del 7 de setembre al 18 de desembre del 2008 a bord del Peace Boat coincidint amb el seu Viatge Global 63 que visita 21 països. Aquest projecte coincideix també amb el 25 aniversari de Peace Boat que desitja celebrar-ho brindant l’oportunitat a ciutadans, ONG i joves del món sencer d’entrar en contacte amb els i les Hibakusha, donant així una nova empenta a la xarxa de ciutadans que treballen per la pau i l’abolició nuclear.

A Catalunya, la Fundació per la Pau i l’associació Nova – Centre per a la Innovació Social, estan preparant el programa d’activitats per acollir i conèixer els Hibakusha.