Novetat
Després d’infructuosos (i possiblement poc explorats) exercicis diplomàtics, el 24 de febrer del 2022, a les cinc de la matinada, les forces armades russes van iniciar la seva invasió al territori ucraïnès per mitjà de bombardejos. Si bé els escenaris sobre qualsevol possible resolució d’aquest conflicte encara semblen lluny (especialment els de caire més pacífic) ja en podem extreure alguns aprenentatges. Ara és més necessari que mai aportar noves pistes i debats per seguir reafirmant-nos en la resolució pacífica i noviolenta de conflictes com el d’Ucraïna, apostant per models de seguretat compartits i influint per a l’impuls de tot tipus de polítiques públiques de pau.
A través de les aportacions de diverses persones expertes en la temàtica, aquesta publicació apunta algunes respostes als interrogants generats al voltant de la guerra a Ucraïna. S’analitza per què un conflicte com aquest ha desembocat en lluita armada, es radiografien aspectes del militarisme, es reflexiona sobre la concepció de seguretat dominant i les possibles alternatives, i s’examinen les conseqüències del conflicte en matèria de migració i gènere, entre d’altres.
Però també es presenten exemples de bones pràctiques, ja sigui a nivell municipal o des de la societat civil. FundiPau cloem la publicació amb la nostra visió sobre les aportacions que podem fer com a ciutadans i ciutadanes.
A les cinc de la matinada del 24 de febrer del 2022, les forces armades russes van iniciar la seva invasió al territori ucraïnès per mitjà de bombardejos
La tensió informativa que genera una guerra com la d’Ucraïna, l’allau de notícies i les dinàmiques que es generen a les xarxes socials, sovint provoquen efectes nocius: notícies falses, desinformació, infoxicació, etc. Davant d’això, cal, més que mai, buscar aquelles reflexions i anàlisis sòlides, treballades i ben argumentades que permetin, d’una banda, fonamentar una opinió pública crítica i ben informada i, de l’altra, promoure la cultura de pau en un context bèl·lic.
Per aquest motiu, des de FundiPau posem a la vostra disposició aquest recull d’articles, vídeos i pòdcasts que aborden diversos aspectes de la guerra a Ucraïna. Són reflexions sobre les causes i el context del conflicte, l’aposta per la resposta militaritzada —amb especial èmfasi en les armes nuclears—, les polítiques de seguretat, (dominants i alternatives) i les propostes en clau de pau i noviolència.
FundiPau utilitzarà aquesta informació per estar en contacte amb tu a través del butlletí setmanal i per comunicacions extraordinàries de l’entitat. Necessitem que confirmis que vols seguir rebent els correus. Si en algun moment canvies d’opinió, pots donar-te de baixa a l’enllaç que trobaràs al peu de pàgina de qualsevol dels correus electrònics que rebràs. Per obtenir més informació sobre la nostra política de privacitat, visita el nostre lloc web. En fer clic a continuació, acceptes que podrem processar la teva informació d’acord amb aquests termes.