24/05/2023

24 de maig – Dia Internacional de les Dones per la Pau i el Desarmament

Amb aquesta jornada es vol reconèixer la tasca i els esforços històrics i actuals de moltes dones en la construcció de la pau i el rebuig a la violència i a l’armamentisme com a vies per solucionar els conflictes i les tensions, tant les properes com les internacionals.

També vol recordar que les dones i les nenes són les principals víctimes de la violència en els conflictes armats i en les fases de postconflicte i reivindicar la necessitat de donar més protagonisme a les dones en els processos de pau. El seu paper és cabdal en la construcció social, política i econòmica després dels conflictes per recuperar els espais de vida i fomentar el desenvolupament individual i col·lectiu.

Des de FundiPau commemorem aquesta jornada amb diverses veus que reflexionen sobre el paper de les dones en les negociacions sobre desarmament i construcció de pau.

  • Testimoni de Defensores dels Drets Humans:

Aquí trobareu el testimoni de les Defensores dels Drets Humans Zelal Pelín Doğan (Turquia), Janahuy Paredes (Mèxic), Nadia Ghulam (Afganistan), Nour Salameh (Síria) i Milena Florez (Colòmbia): Cicle Defensores dels Drets Humans

Ajuda'ns a fer-ne més difusió